Čerčilova omiljena jahta stigla u Tivat

Brodom „Thalita” su Mediteranom, pored ostalih, krstarili britanski princ Čarls i njegova supruga Kamila, reditelj Stiven Spilberg, glumac Tom Kruz
103 pregleda 1 komentar(a)
Brod Talitha, Foto: Siniša Luković
Brod Talitha, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 08.08.2013. 10:54h

Brojnim skupim i velikim mega i super-jahtama, koje ovih dana pune dokove tivatske marine Porto Montenegro, juče se pridružio jedan brod koji je bukvalno zasjenio sve druge - u rano jutro na sam kraj mula 1 vezala se predivna stara, takozvana klasična motorna jahta “Thalita“ koja plovi pod zastavom Bermuda.

Iako su u Porto Montenegro do sada dolazile značajno veće jahte od 80 metara duge “Thalite“, predivna stara morska dama koja ove godine “slavi“ 83. rođendan, svojom klasičnom ljepotom često je zasjenila mnogo veća i skuplja najmodernija dostignuća svjetske jaht-industrije.

Šarmu “Thalite“, što u prevodu znači mala djevojčica, koja i u poodmaklim godinama bukvalno blista, ne može odoljeti nijedan pravi ljubitelj mora i brodova.

Svi takvi koji su juče bili u Tivtu, mogli su iz prve ruke osvjedočiti koliko su klasične linije “džentlmenske jahte“, kako su se nekada nazivali brodovi poput “Thalite“, neponovljivo ljepše i pune karaktera u odnosu na često bezličnu modernu jaht-konfekciju kakvom se diči većina klijenata Porto Montenegra.

Mnogima neodoljiva

Koliko je “Thalita“ lijep i udoban brod svjedoči i činjenica da joj ne mogu odoljeti mnoga poznata svjetska imena koja tu jahtu čarteruju, pa su tako ovim brodom Mediteranom, pored ostalih, krstarili britanski princ Čarls i njegova supruga Kamila, reditelj Stiven Spilberg, glumac Tom Kruz ili vlasnik “Microsofta“ Bil Gejts.

Jahta je duga 80, široka 10,4, a gaz joj iznosi 3,9 metara. Maksimalnom brzinom od 14,6 čvorova pokreću je dva motora ukupne snage 2.280 konja.

U njenim luksuzno uređenim kabinama i salonima koji odišu atmosferom prestižnih londonskih hotela iz dvadesetih godina, može se smjestiti do 12 gostiju o kojima brine 18 članova posade broda.

“Talitha“, za kojom je impozantna biografija, “život” je počela na crtačkim tablama renomiranog konstruktorskog biroa “Cox & Stevens“ 1927. godine, tada vodećeg svjetskog dizajnera jahti.

Brod je naručio predsjednik američke fabrike automobila i motora „Packard“ Rasel Alger, a izgradnja jahte povjerena je njemačkom brodogradilištu “Germania Werft AG“ u Kilu.

Nova jahta krštena imenom “Reveler“, porinuta je 1930. godine, ali njen vlasnik nije dugo u njoj uživao.

Nakon smrti Algera, “Reveler“ je neko vrijeme ležao u raspremi u Engleskoj, nakon čega je jahtu kupio predsjednik lanca robnih kuća “Woolworth“ Čarls Mekken, koji joj je promijenio ime u “Chalena“.

Godine 1939. brod je ponovo promijenio vlasnika kada je jahtu kupio izvjesni Leon Mandel. Ime joj je promijenio u “Carola“ i upisao ju je u novu matičnu luku Čikago.

Po ulasku SAD u Drugi svjetski rat, američka Ratna mornarica zaplijenila je tu impozantnu jahtu i poslala je u brodogradilište “Gibbs Gas Engine Co” u Džeksonvilu na Floridi, gdje je “Carola” preuređena u patrolni brod PG 60 “Beaumont”.

Naoružana topovima, mitraljezima i protivpodmorničkim dubinskim bombama, sa posadom od 110 mornara, jahta je kao ratni brod narednih pet godina službovala na Pacifiku, obavljajući patrolne dužnosti.

U februaru 1947. “Beaumont” je došao na veliki remont u brodogradilište “Bath Iron Works” u Mejnu, odakle je dvije godine kasnije potpuno preuređen izašao ponovo kao luksuzna jahta pod novim imenom “Elpetal”, kao vlasništvo izvjesnog američkog biznismena Vulvorta.

Grčki brodovlasnik Marias Ebririkos je 1957. godine kupio “Elpetal” koji je u njegovom vlasništvu ostao narednih 26 godina, a tokom tog perioda brod su povremeno iznajmljivali svjetski selebritiji, među kojima i britanski državnik Vinston Čerčil kome je ona bila omiljena jahta.

Godine 1983. jahta je ponovo promijenila vlasnika i ime – “Jezebel”, a njen novi gazda bio je australijski filmski i muzički producent Robert Stigvud.

On je jahti vratio njene originalne “Cox&Stevens“ elegantne linije, koje je brod izgubio kada su ga u SAD rekonstruisali u ratno plovilo.

Iz “Manoel Island Yacht Yard” brodogradilišta na Malti, stara je jahta tako 1983. izašla ljepša nego ikad, sa svojim originalnim elegantnim pramcem i kosnikom u kliper-stilu, zadržavši najveći dio svoje originalne opreme iz 1930.

Ipak, 1986. godine tokom jednog prelaska Atlantika, došlo je do teže havarije na jednom od motora jahte koja je uplovila u Lisabon u Portugalu gdje je ostala naredne dvije godine u raspremi.

“Jezebel” je 1988. godine kupio američki milijarder Pol Geti koji je odveo u brodogradilište “DML Devenport Shipyard” u Velikoj Britaniji.

Sedmični zakup 280 hiljada eura

Nakon tri godine obimnih radova na temeljnoj obnovi i rekonstrukciji broda vrijednoj blizu 15 miliona dolara, jahta je ponovo izlašla na more, ali pod novim imenom “Talitha”.

Unutrašnje uređenje i vanjski izgled broda ostali su isti, klasičan primjer luksuzne jahte dvadesetih godina prošlog vijeka, ali je “Talitha” u tehnološkom smilu opremljena najmodernijim sredstvima elektronike, navigacije i sigurnosti na moru.

Kolika se pažnja posvećuje detaljima potvrda su i njena dva masivna dimnjaka starinskog izgleda koji su međutim, urađeni od najmodernijih kompozitnih materijala, a u njima su, pored izduvnih cijevi motora, “sakrivene” i antene brojnih savremenih radio i elektronskih uređaja kojima je jahta opremljena.

Jahta je 2008. ponovo kompletno obnovljena i opremljena dijapazonom sadržaja za zabavu gostiju, pratećih plovila i “igrački” za zabavu na vodi.

“Thalita” se iznajmljuje po cijeni od 280 hiljada eura sedmično.

Bonus video: