Javno pretvorili u privatno: Najljepšoj plaži u Crnoj Gori se više ne može ni prići!

Tako je zakupac Svetog Stefana i zvanično izbrisao iz javnih puteva stazu pored plaže
226 pregleda 53 komentar(a)
Ažurirano: 08.08.2013. 17:43h

Ako se za neki dio pedlja crnogorske obale može reći da je nedodirljiv, onda je to sigurno Kraljičina plaža u Budvi, najljepše kupalište na primorju.

Od ove godine putnici namjernici ili turisti, čak ni mještani, ne mogu ni da vide kako izgleda ta plaža, jer je zakupac hotelskog kompleksa Sveti Stefan, kompanija “Adriatic propertis”, ogradio nekada jedinu pješačku stazu uz plažu i izgradio novu koja vodi oko novosagrađenog spa-centra.

Zbog toga, svi oni koji bi željeli da je pogledaju, mogu to da urade preko brošura i razglednica ili da se popnu na obližnji vidikovac na Čelobrdu.

Pri tom, svima koji bi da idu kroz miločerski park stavljeno je do znanja koje staze smiju da koriste.

Na velikim metalnim tablama na ulazima u hotelski kompleks i iz pravca Pržna, kao i Svetog Stefana, zalijepljena je mapa staza kojima je dozvoljeno da se ide.

Na tabli je naznačeno da se ne smije skretati sa puta, jer je, kako su naveli, u pitanju privatno vlasništvo.

Šetači upozoreni koje staze smiju da koriste

“Molimo vas da za kretanje kroz imanje koristite isključivo naznačene javne puteve i staze. Ostali putevi pripadaju privatnim površinama“, piše u upozorenju ispisanom na crnogorskom, ruskom i engleskom jeziku.

Tako je zakupac Svetog Stefana izgradnjom novog spa-centra u zaleđu Kraljičine plaže, za koji treba ubrzo da dobije dozvolu, i zvanično izbrisao iz javnih puteva stazu pored plaže.

Kompaniji “Adriatic propertis” u zakup je dat grad hotel “Sveti Stefan”, vila “Miločer” i hotel „Kraljičina plaža” na 42 godine, na koliko mu je ustupljena i hotelska, svetostefanska, te Kraljeva i Kraljičina plaža.

Zemljište oko hotelskih kompleksa nije vlasništvo zakupca, niti može biti privatno, već su njihovi vlasnici hotelska kompanija „Budvanska rivijera“ i HTP „Miločer“, koje su u većinskom vlasništvu države.

Iako su se mještani u više navrata pozivali da je Ustavom strogo zabranjeno ograničavanje kretanja, te se pozivali na to da su plaže javno dobro u opštoj upotrebi i da svi mogu da ih koriste, Kraljičina plaža, omiljeno mjesto za rekreaciju crnogorske političke elite, po svemu sudeći je izuzetak.

Za ležaljke i suncobran 75 eura

Cijene plažnog mobilijara na plažama koje u zakupu drži kompanija “Adriatic propertis” ostale su iste kao lani.

Tako svakog ko želi da se okupa na Kraljevoj plaži, iznajmljivanje plažnog kompleta od dvije ležaljke i suncobrana i dalje košta „simboličnih“ 75 eura.

Na hotelskoj svetostefanskoj plaži cijena je „znatno pristupačnija“, pa za isti set plažnog mobilijara treba izdvojiti “svega” 50 eura.

Galerija

Bonus video: