Uvrjedljivi grafit za katolike na mostu na Trgaji

Pogrdni grafit, nakon što su građani obavjestili “Vijesti”, juče popodne je prefarban...
299 pregleda 53 komentar(a)
Ažurirano: 07.08.2013. 16:49h

Na mostu na rijeci Cijevna, na popularnom kupalištu na Trgaji, prije nekoliko dana ispisan je uvredljiv grafit na albanskom jeziku, koji u prevodu glasi „Pušite nam k***c katolička g***a".

Pogrdni grafit, nakon što su građani obavjestili “Vijesti ” da je ispisan na jednoj od stopa novog mosta na Trgaji, juče popodne je prefarban.

Građanin, koji je “Vijestima” poslao fotografiju grafita, tvrdi da je bio ispisan i prije dva dana. U blizini zida gdje je grafit bio napisan, juče je bio poklopac sa svježom farbom, kao i stolica. Kod jedne stope mosta ima dosta sprejeva, kanta od “jupola”, flaša vode, a na zidu je nacrtan veliki albanski grb.

Odbornik Demokratskog saveza Nikola Camaj osudio je ispisivanje uvredljivog natpisa, naglasivši da je autor vjerovatno "treća strana" koja želi da profitira na neslozi Albanaca rimokatolika i muslimana.

Fotografija sa uvredljivim natpisom na račun albanske katoličke zajednice objavljena je i na sajtu www.malesiasot.com. Međutim, juče posle 16 časova, nije bilo moguće ući na pomenuti sajt, odnosno bio je blokiran.

"Vidio sam grafit i kao što se i ranije dešavalo, u takvim situacijama treća strana može da iskoristi situaciju da poveća jaz između Albanaca. Moguće da je to djelo nekog diletanta koji nigdje nema uticaja", rekao je Camaj.

Fotografija sa sajta malesiasot.com

Vaselj Siništaj iz Građanske inicijative sumnja da je grafit ispisan rukom Albanca.

"U svakom slučaju, ko god da ga je napisao nije dobronamjeran. Mislio sam da su nakon samostalnosti Crne Gore takva vremena iza nas. Takve stvari ne vode prema dobru", rekao je Siništaj.

Predsjednik GO Tuzi Franjo Ljuljđuraj kazao je da je za grafit čuo od novinara. On je juče posle 17 časova, kazao da će najvjerovatnije danas poslati nekoga da ga prefarba.

“Takvi natpisi ostavljaju ružan utisak, ali zasigurno ne mogu dovesti u pitanje međuvjerske odnose na ovom prostoru. Naša sveta obaveza je da, neovisno o tome kojem se Bogu molimo, njegujemo i unapređujemo međuljudske i međunacionalne odnose, jer u suprotnom, sječemo granu na kojoj sjedimo”, istakao je Ljuljđuraj.

On je ocijenio da je poznato da su suživot i međunacionalna i međuvjerska tolerancija i skladan život karakteristični za to područje.

“Svi smo upućeni jedni na druge, a vjerske knjige govore da onaj ko se uvredljivo odnosi prema drugoj vjeri, ne poštuje ni svoju”, kazao je Ljuljđuraj.

Grafit prefarban nakon interesovanja novinara "Vijesti"

U Malesiji, odnosno u selu Dinoša, u martu je došlo do kulminacije vjerske netrpeljivosti između Albanaca - muslimana i katolika. Tenzije su trajale danima, zbog održavanja saučešća u seoskoj crkvi, policija je nekoliko dana razdvajala zavađene strane >>>

Muslimani nijesu željeli da dozvole da se održi saučešće za pokojnu Ljuljđuraj, čije je tijelo dopremljeno iz SAD. Nakon mučnih pregovora, u koje je bio uključen i ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević , policija je posle ponoći u noći 21. i 22. marta probila blokadu, da bi omogućila da se kovčeg sa pokojnicom unese u kapelu.

Don Mirtek: To nije mišljenje većine

Don Janez Mirtek iz podgoričke župne crkve na Starom aerodromu smatra da sporni grafit, kojeg nije vidio, neće poremetiti odnose između dvije vjere.

"Grafita je uvijek bilo, ispisivani su i na našoj crkvi i protiv toga čovjek ništa ne može. Grafiti ne bi trebalo da remete odnose jer ih je vjerovatno ispisala jedna osoba. To nije mišljenje većine", rekao je don Janez. Predstavnike Islamske zajednice juče nije bilo moguće dobiti na telefonske brojeve dostupne redakciji.

Osude iz Pozitivne

Pozitivna Crna Gora najoštrije osuđuje uvrjedljive ispise na račun crnogorskih građana katoličke vjeroispovjesti.

"Zahtjevamo od nadležnih da sprovedu istragu i u što kraćem roku otkriju počinioce ovog gnusnog čina, kako bi bili procesuirani i snosili krivične sankcije", navodi se u kratkom saopštenju Pozitivne.

Galerija

Bonus video: