Bijelo Polje: Preko veze u opštinu, pa sebi dodjeljuju pare

Milka Stojanović dio je sumnjive mreže koja služi za dobijanje novca namijenjenog najboljim projektima NVO
312 pregleda 23 komentar(a)
Ažurirano: 07.08.2013. 16:27h

Na koji način se godinama troši novac građana iz državnog i opštinskih budžeta namijenjen nevladinom sektoru i kako umjesto svrsishodnih projekata pare završavaju u džepovima “NVO aktivista”, najbolje pokazuje primjer iz bjelopoljske opštine.

Glavni igrač predsjednika Komisije za dodjelu novca nevladinim organizacijama Tufika Bojadžića, koji je potpredsjednika Opštine, je Almer Ćapo Mekić iz NVO “Euromost”. Mekić je, pomoću veza sa Bojadžićem, bez javnog konkursa, zaposlio svoju suprugu Senadu u Opštini, a Senada je ovlašćeno lice u njegovoj NVO. Ova NVO je, uz pomoć Opštine, otvorila “Kancelariju za borbu protiv korupcije”, iako je Mekić u javnosti povezivan sa kriminalnim miljeom.

Milka Stojanović, koja je uhvaćena kako lijepi plakate protiv direktorice MANS-a Vanje Ćalović, iako ovlašćeno lice u svojoj NVO Udruženje paraplegičara Bijelog Polja, predložena je od te NVO za člana Komisije za raspodjelu sredstava. Njena NVO je na konkursu za raspodjelu sredstava za 2013. godinu dobila 4.110 eura. Od nje, jedino je više uzeo Mekić i to 4.212 eura.

Marko, sin Milke Stojanović, službenik je Opštine (Kancelarija za saradnju sa NVO) i osnivač NVO Udruženje mladih volontera “Iskra”. To “udruženje” je upisano u registar NVO 24. januara 2013. godine, samo mjesec nakon što je bilo poznato da će njegova majka Milka Stojanović, biti članica komisije. On je, zajedno sa Senadom Mekić, radio na pripremi projekata pojedinih NVO, koje su dobile novac od komisije.

Stojanović se plakatima protiv Vanje Ćalović

Sumnje u zakulisne prljave rabote u Bijelom Polju, koje su samo mikroprimjer kako dio NVO aktivista radi zapravo za svoje džepove, a ne za ciljnu grupu, podstaklo je i to što je NVO Marka Stojanovića na ovogodišnjem konkursu dobila 2.495 eura. NVO Milke Stojanović je 2009. godine dobila donaciju od Fonda za aktivno građanstvo (FAKT) od 16.580 eura za projekat pod nazivom “Udruženje paraplegičara Bijelo Polje” da će izvršiti nabavku kombi vozila za transport njihovih članova. To vozilo je potom, prema informacijama “Vijesti”, prodato.

“Vijesti” su ranije pisale i da Almasa Rizvanović radi u opštinskoj Kanelariji za rodnu ravopravnost, platu još prima sa računa JU Centar za podršku djeci i porodici, a ima svoju NVO „Žene za bolje sjutra”.

Stojanović juče nije htjela da odgovori na pitanja. “Što ti imaš protiv mene. Sad mi je jasno što su tukli novinare i što su im palili auta… Sad razumijem taj jadni narod koji je to morao da radi takvim novinarima”, bile su njene riječi novinarki “Vijesti”.

Ona je upozorila da više ne smije njeno ime da se pomene i da će tužiti novinara zbog iznošenja laži o njoj, te da “Vijesti” “šire diskriminaciju prema osobama sa invaliditetom”.

“Što ti imaš protiv mene. Sad mi je jasno što su tukli novinare i što su im palili auta… Sad razumijem taj jadni narod koji je to morao da radi takvim novinarima”, bile su njene riječi novinarki “Vijesti”.

Prije desetak dana 14 NVO je pokrenulo inicijativu predsjedniku Opštine i nadležnom sudu za poništavanje odluke o raspodjeli sredstava NVO, kao i poništavanje rješenja o formiranju komisije.

Neka sve objave, pa ćemo vidjeti kako su radili

Predsjednik Bijelog Polja Aleksandar Žurić juče je, na pitanje “Vijesti” što će preduzeti povodom sumnjivih dodjela novca NVO sektoru, kazao da je to “problematika za koju je direktno zadužena komisija za dodjelu sredstava NVO organizacijama”.

“A komisije se upravo i formiraju kako bi se određena pitanja objektivno i stručno analizirirala i po njima, zatim, odlučivalo, a ne da bilo ko donosi odluke i rješenja samo na osnovu svog stava ili mišljenja”, kazao je Žurić i istakao da iz tih razloga nije želio da se na bilo koji način miješa u posao izabrane komisije.

On se nada da su članovi komisije stručno i odgovorno uradili svoj posao: “Nadam se da će o sadržajima projekata, koji su zavrijedili njihovu pažnju kao najbolji, obavijestiti zainteresovanu javnost, ali takođe i o sadržajima projekata koji su odbijeni. Tako ćemo objektivnost i kvalitet rada komisije svi moći da argumentovano ocijenimo”.

Bio sam u zatvoru jer sam ukazao na lopove

Predsjednik NVO “Breznica” Milorad Mitrović kazao je da je poslije čitave serije slanja lažnih, anonimnih saopštenja sa najgnusnijim lažima i podmetanjima drugim ljudima, nastavljeno pljuvanje “bjelopoljske družine na njega”.

“Tako Milka Stojanović-Šćepanović i Udruženje paraplegičara Bijelo Polje, u svojim izjavama se ne libi da širi laži o meni. Što se tiče njenih tvrdnji da je u vezi sa lijepljenjem plakata zamjenik osnovnog tužioca Denis Zvrko, već pokrenuo istragu, te da se ispituju Milorad Mitrović i Davor Obradović, koje je uhvatila panika jer su je nezakonito fotografisali, mogu da kažem da me niko nije ispitivao na ove okolnosti, a ako bude, rado ću sa njima podijeliti svoja saznanja”, kazao je Mitrović.

On ističe da nije fotografisao Milku, ali je gledao desetine ljudi kako su je posmatrali dok lijepi plakate protiv Vanje Ćalović po gradu i da su “neki od njih te prizore fotografisali i pravili video zapise”.

Mitrović je dodao da mu je njena izjava da je bio u zatvoru kompliment:

“U zatvoru sam bio upravo zbog ovakvih kakva je Milka Stojanović-Šćepanović, zbog lopova kojima sam javno rekao da su lopovi. I toga se ne stidim već se ponosim”.

Odobreni projekti su bruka za Opštinu

Koordinatorka NVO “SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja” Nada Ristanović ocijenila je da su projekti koji su od strane Komisije za dodjelu sredstava odobreni najbolji dokaz da Komisija nije vrednovala kvalitet projekata, već je radila na osnovu veza unutar članova.

“To što su postavljeni na sajt opštine je velika bruka, i za opštinu i za narod koji to čita. To pod hitno treba ukloniti sa sajta, bar da se ne gleda”, rekla je Ristanović.

Galerija

Bonus video: