Ulcinj: Turisti odlaze jer nema vode

Gdje su sad oni koji su govorili da Ulcinj može vodom da snabdijeva cijelu Crnu Goru, kazalo je nekoliko građana
273 pregleda 12 komentar(a)
Ažurirano: 07.08.2013. 13:48h

Po nesnosnoj vrelini, radnik ulcinjskog “Vodovoda” juče u podne ležerno je zalivao zelenilo na glavnom gradskom bulevaru - za bilje život, za prolaznike neophodna svježina na plus 40 stepeni.

Na drugoj strani grada, u Pinješu iznad Pristana, mještanin Dino Resulbegović prije vremena, ispraća goste iz dvije sobe u kojima nema vode.

“Nemamo vode po cijeli dan. Dođe u ponoć, nestane u pet ujutro, pa ko ugrabi da se istušira ili da nešto opere. Zato mi i pođoše ovi gosti. A, imaju i pravo, ne bih ni ja bez vode boravio i plaćao smještaj”, gotovo u očaju govori Resulbegović.

On živi od skromne penzije i izdavanja dvije sobe tokom sezone.

“Imam rješenje za izdavanje, a da bih ga dobio morao sam da platim sve račune za vodu. Sada nemamo vode, katastrofa”, priča Resulbegović i dodaje da su problemi sa vodosnabdijevanjem počeli krajem jula.

“Gotovo cijeli jul imali smo vode, ali posljednjih deset- petnaest dana, nemamo normalne uslove za život”, kaže Resulbegović.

Slično je i u drugim djelovima grada, a situacija je posebno teška na višim kotama.

“Od 24 sata, vode nemamo po sedamnaest ili osamnaest. Gdje su sad oni koji su govorili da Ulcinj može vodom da snabdijeva cijelu Crnu Goru”, kazalo je “Vijestima” nekoliko mještana iz Pinješa, Meteriza, Starog grada, Nove Mahale, Bijele Gore...

“Jednostavno, moramo da prihvatimo činjenicu da živimo u nekom drugom i ne baš normalnom svijetu. Nemati vode i struje u 21. vijeku, govori sve o društvu u kome živimo”, kazao je Ruždo Karamanaga, mještanin Starog grada i poznati ulcinjski turistički poslenik.

Da će Ulcinj cijelu sezonu biti u problemima zbog vode, “Vijestima” je potvrdio i direktor “Vodovoda” Fehmi Avdiu.

“Da, imamo problema sa vodosnabdijevanjem i nažalost, taj problem će potrajati”, rekao je Avdiu.

Kao prvi razlog za nestašicu vode, on je naveo problem sa strujom, koja, kaže, često nestaje na izvorištima.

“Drugi problem je što nijesmo priključeni na regionalni vodovod zbog duga od oko 100 hiljada eura. Možda bismo to i riješili, ali su nas uslovili povećanjem cijene po kubiku i dodatnom investicijom od oko 30 hiljada eura za čišćenje cijevi. Nijesmo u stanju da to izdržimo i zato je regionalni vodovod za ovu sezonu završena priča”, pojasnio je Avdiu.

Treći razlog za nestašicu su, kako je naveo, suva izvorišta zbog velikih vrućina i izostanka padavina.

“Moraćemo da uvedemo restrikcije po pet-šest, pa možda i više sati, sve u zavisnosti od stanja na izvorištima”, kategoričan je Avdiu.

Napomenuo je da “Vodovod” u cijelom poslu nema nikog da mu pomogne, što je negirao predsjednik Opštine Nazif Cungu, potvrdivši da je grad već uplatio deset hiljada eura Regionalnom vodovodu na ime zaostalog duga.

“Ostalo je da dva vodovoda usaglase dinamiku otplate, ali tog dokumenta još nema. Očigledno je da u Regionalnom vodovodu ne vjeruju našem 'Vodovodu', koji je i na sudu izgubio proces zbog duga. Zato su tražili od Opštine, odnosno od mene da budem garant i ja sam pristao, ali još ništa od toga”, kazao je Cungu za “Vijesti”.

On je podsjetio da je Opština finansirala rekonstrukciju vodovoda u Vladimiru u iznosu od 60 hiljada eura i da je prihvatila da uplati doprinose za radnike koji su mjesecima bez plate.

“Opština prema Komunalnom ima zaostala dugovanja u iznosu od oko 400 hiljada eura. Pristali smo da im izmirimo doprinose u iznosu od nekoliko stotina hiljada eura i tu smo da im pomognemo, ali su oni već odavno u velikim finasijiskim problemima”, kazao je Cungu.

Galerija

Bonus video: