Mank hoće sve ili ništa: Insistira na remontnom centru za jahte

Mank sada ide na sve ili ništa – ili će dobiti cijelo JBB i konvertovati ga u servisni centar za jahte, ili neće biti ništa od cijelog posla
30 komentar(a)
Ažurirano: 05.08.2013. 14:11h

Kompanija Adriatic Marinas, objavila je u najnovijem broju svog internog časopisa “Porto Montenegro Journal”, da će naredne godine u Bijeloj otvoriti novo remontno brdogradilište za mega i super jahte.

U tom smislu, čelnici kompanije u većinskom vlasništvu kanadskog magnata Pitera Manka, o aktuelnom Jadranskom brodogradilišu Bijela (JBB), već govore kao o “bivšem komercijalnom brodogradilištu”, a dio ključnih tehničkih kapaciteta JBB “Porto Montenegro Journal” već pripisuju novom remontnom centru za megajahte.

“Novo postrojenje za remont i održavanje jahti je trenutno u razvoju u Bijeloj, samo 3 nautičke milje dalje od marine Porto Montenegro. Bivše komercijalno brodogradilište biće u stanju da prihvati na remont superjahte i uključivaće plutajuće i suve dokove, radionice, kancelarije, kao i gat sa travel-liftom.”, stoji u članku “Porto Montenegro Journala”, koji sagledava aktuelne i buduće kapacitete za remont i smještaj jahti u Crnoj Gori.

List kompanije Pitera Manka piše i da će jedan od gatova JBB dužine 170 metara “biti obnovljen na način da odražava nivo kvaliteta dostignutog u obližnjoj marini za superjahte Porto Montenegro”.

“Novo brodogradilište treba da bude otvoreno 2014. godine i revolucioniraće jahting-industriju na južnom Jadranu, te kompletirati ponudu Crne Gore kao nautičkog centra svjetske klase”, poručuju iz Porto Montenegra preko svog internog časopisa.

Inače, projekat otvaranja centra za remont megajahti na oko 3 hektara površine u sjeveroistočnom dijelu kompleksa JBB već godinama se najavljuje iz menadžmenta JBB Porto Montenegra i crnogorske Vlade. Po do sada važećim planovima, taj prostor (u Bijeloj kolokvijalno nazvan “zarazno”) koji obuhvata par radionica i jugoistočni gat brodogradrilišta dužine 170 metara, kompanija JBB A.D. trebalo je da ustupi u 30-godišnju potkoncesiju zajedničkoj firmi te kompanije i “Brooklet Limiteda” – firme Pitera Manka koja stoji i iza “Adriatic Marinasa – Porto Montenegra”. Nova zajednička firma trebalo je da se zove “Montenegro Yacht Repair” (MYR) a u njoj je JBB trebalo da ima 30 odsto udjela koji bi postepeno opadao u korist “Brookleta” koji bi na početku imao 70 odsto akcija. “Brooklet” je trebalo da za MYR nađe “kvalifikovanog operatera” – neku svjetski poznatu kompaniju iz domena remonta i održavanja jahti, pa je “Adriatic Marinas” stim u vezi, svojevremeno potpisao i pismo namjere sa francuskom kompanijom “Compositeworks” iz grada La Ciotat, ali su Francuzi u međuvremenu odustali od tog posla.

Iz menadžmenta JBB koji je uradio ono što je bilo do njega – pakovanje i uklanjanje preko 65 hiljada kubika upotrijebljenog grita sa prostora “zaraznog” radi oslobađanja terena za MYR u koji je Mankov “Brooklet” trebalo da uloži oko 7 miliona eura - postali su nestrpljivi jer novi i dugo obećavani posao sa jahtama nikako da krene. Tako je predsjednik Borda direktora JBB Stanko Zloković nedavno kazao da “nažalost, Porto Montenegro nije uspio da napravi iskorak i nađe strateškog partnera, ali očekujemo da će u tome uspjeti i obezbijediti ono što je budućnost Bijele”, a njegovi saradnici pojasnili su da je razvojni koncept JBB “remont jahti i megajahti u jednom dijelu brodogradilišta, a u drugom nastavak remonta brodova i bijele flote.”

Uslijedio je demant “Adriatic Marinasa” koji je prošle nedjelje saopštio da ta kompanija “nije ostala bez finansijskih sredstava za realizaciju projekta osnivanja preduzeća za remont jahti u Bijeloj, kako je to nedavno objavljeno u štampi”, te da se pored “Adriatic marinasa” “i Evorpska banka za rekonstrukciju i razvoj EBRD obavezala se da će podržati realizaciju ovog projekta.”

Brodogradilište u Bijeloj (Foto: Arhiva "Vijesti")

“Međutim, činjenica je da nijedna kompanija u Evropi nije ozbiljno zainteresovana za realizaciju ovog projekta, ukoliko se budući pogon za održavanje i remont jahti bude nalazio pored postojeće djelatnosti remonta brodova u Bijeloj. Jedino rješenje koje zainteresovane kompanije prihvataju jeste potpuna transformacija brodogradilišta u pogon za remont jahti, koji će koristiti tehnologije koje nijesu štetne po životnu sredinu”- saopšteno je iz Porto Montenegra iako to ne odgovara onome što su se prethodno sa predstavnicima JBB i Vlade Crne Gore dogovorili u vezi sa MYR – da ta firma ima ekskluzivitet u remontu jahti, a da JBB sa preostalim svojim kapacitetima nastavi da se bavi aktuelnom djelatnošću – remontom trgovačke flote.

Mank, međutim, sada ide na sve ili ništa – ili će dobiti cijelo JBB i konvertovati ga u servisni centar za jahte, ili neće biti ništa od cijelog posla. Član Borda direktora “Adriatic Marinasa” Mladen Miranović je kazao da su “koliko sutra” spremni da uđu u posao razvoja remontnog centra za jahte u Bijeloj u čemu je njihov novi partner čuvena holandska brodograđevna korporacija “Damen”.

“Adriatic marinas” je poručio i da vjeruje da “Boka Kotorska treba da organiči biznise koji predstavljaju rizike po životnu sredinu, naročito sada kada Porto Montenegro razvija jahting industriju koja značajnu pažnju posvećuje zaštiti okoline i kada se vrše velika ulaganja u projekte u Kumboru, na Luštici i Plavim horizontima.”, a u svom internom biltenu o JBB već govori kao o “bivšem komercijalnom brodogradilištu” i sebi pripisuje njegove najznačajnije tehničke kapacite – dva plutajuća doka od kojih je jedan, dužine 250 metara i kapaciteta dizanja od 33 hiljade tona, najveći na istočnoj obali Jadrana.

Damen gradi sve vrste brodova

Zanimljivo je da najavljeni partner “Porto Montenegra” u poslu za Bijelu – holandski “Damen Group” predstavlja upravo primjer onoga što “Adriatic Marinas” želi da eliminiše iz Boke – brodogradnje u najširem smislu te riječi – od jahti, preko ratnih brodova do najrazličitijih vrsta trgovačkih i specijalnih plovila.

U 38 brodogradilišta širom svijeta koja posluju u sastavu “Damena” grade se i remontuju svi tipovi brodova, a njihovo brodogradilište “Amels” u Vlisingenu specijalizovano za gradnju i remont megajahti, nalazi se u neposrednoj blizini Damenovog vojnog brodogradilišta Royal Schelde u kome se čak prave i trupovi novih jahti.

“Iako smo velika međunarodna grupacija koja posluje u 120 država svijeta, mi smo i dalje kompanija u porodičnom vlasništvu sa velikim respektom prema našoj pomorskoj baštini i tradicionalnim porodičnim vrijednostima koje su nam prioritet” – stoji na sajtu “Damena” koga su 1927. godine osnovala braća Jan i Marinus Damen.

Za razliku od Holanđana, “Adriatic Marinas” je 2007. zatvorio i srušio tivatsko vojno brodogradlište Arsenal sa tradicijom dugom 117 godina da bi na njegovom mjestu napravio marinu i stanove za prodaju na tžištu, a priprema se i da zatvori brodogradilište Bijela koje, kao i “Damen”, posluje od daleke 1927. godine.

Galerija

Bonus video: