Berane: Počela proslava osam vjekova od osnivanja manastira Đurđevi stupovi

Đurđevi stupovi su zadužbina Prvoslava Nemanjića iz 13. vijeka i u njemu je sveti Sava osnovao eparhiju
66 pregleda 0 komentar(a)
Filip Vujanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Filip Vujanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 04.08.2013. 06:50h

Svečanom akademijom sinoć je počela proslava osam vjekova od osnivanja manastira Đurđevi stupovi, uz prisustvo poglavara Srpske pravoslavne crkve i predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića.

Vujanović je pred više hiljada ljudi govorio o prosvjetnom i kulturnom značaju slavnog manastira. Predsjednikov govor pratile su pomiješane emocije, pa su se dok je besjedio smjenjivali zvižduci i uzvici odobravanja.

Publika je ipak na kraju zdušno pozdravila Vujanovića i to u trenucima dok je govorio o bratstvu između srpskog i crnogorskog naroda.

Svečanost je organizovana na ogromnoj bini kakva se u naselju Dolac kod Berana još nije postavljala, a govornike i publiku u danima slavlja prati 12 kamera Radio-televizije Srbije.

Dolazak premijera Srbije, Ivice Dačića, očekuje se danas, a jutarnju liturgiju će održati patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej.

Mitropolit SPC u Crnoj Gori Amfilohije govorio je o značaju Đurđevih stupova za razvoj hrišćanstva u tom kraju i naglasio da je pet puta manastir paljen i obnavljan.

Đurđevi stupovi su zadužbina Prvoslava Nemanjića iz 13. vijeka i u njemu je sveti Sava osnovao eparhiju.

Bonus video: