Parastosi Mihailoviću održani mirno, bez najavljenih protesta

U Žlijebima je oko pola sata trajalo bogosluženje u znak sjećanja na 17. jul kada je 1946. strijeljan osuđeni ratni zločinac
98 pregleda 145 komentar(a)
parastos Herceg Novi, Foto: Screenshot (RTCG)
parastos Herceg Novi, Foto: Screenshot (RTCG)
Ažurirano: 17.07.2018. 18:56h

Parastos četničkom vođi Draži Mihailoviću, održan u selu Žlijebi kod Herceg Novog, protekao je mirno uprkos tenzijama koje je izazvala najava ovog bogosluženja. Osim ovog, održan je i parastos Mihailoviću u Hramu Svete Trojice na Pelinskoj Rudini u Gornjem Grblju.

U Žlijebima je oko pola sata trajalo bogosluženje u znak sjećanja na 17. jul kada je 1946. strijeljan osuđeni ratni zločinac Draža Mihailović.

Parastos Mihailoviću u crkvi Sv. Nikole na Žlijebima služi se još od 2005. samo za uži broj istomišljenika, pa do javnosti nije stizala ova kontroverzna priča, piše portal RTCG. Iza organizacije se potpisuje udruženje Srpski soko.

Hercegnovski antifašisti su istakli da je slavljenje četničkog pokreta i njihovog vođe u Crnoj Gori i Herceg Novom nedopustivo i za svaku osudu.

Ministarstvo kulture okarakterisalo je to kao nedopustiv čin i provokaciju, dok je događaj naišao i na osude više crnogorskih partija.

Iz Mitropolije su odgovorili da je parastos lokalna stvar jednog sela i jednog udruženja.

Parastos je na kraju održan mirno, bez najavljenih protesta antifašističkih udruženja u prisustvu policije koja je skup preventivno obezbjeđivala.

Iz Uprave policije oglasili su se povodom ovog, ali i okupljanja u Gornjem Grblju.

"Pošto je riječ o vjerskim obredima koji se održavaju u vjerskim objektima, za takve događaje nije potrebna prijava javnog okupljanja predviđena Zakonom o javnim okupljanjima i javnim priredbama", pojasnili su iz policije.

Ističu da su događaji prošli bez incidenata.

"Napominjemo da su službenici Uprave policije bili spremni da preduzmu mjere i radnje iz svoje nadležnosti da ne dozvole da se ovaj događaj održi van vjerskih objekata na javnim mjestima", zaključuje se u saopštenju policije.

Bonus video: