Izručenja čekaju ratifikaciju, Ministarstvo ćuti da li Rim traži Mićunovića

Još najmanje tri mjeseca Rim i Podgorica neće završiti pravni okvir za ekstradiciju sopstvenih državljana preko Jadrana
203 pregleda 18 komentar(a)
Brano Mićunović, Foto: Luka Zeković
Brano Mićunović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 03.08.2013. 17:43h

Iako je prošle sedmice ministar pravde Duško Marković sa koleginicom iz Rima Anamariom Kanćelieri potpisao Sporazum o izručenju sopstvenih državljana između Crne Gore i Italije, kriminalci koje traže dvije države, u domovini mogu da odahnu još nekoliko mjeseci jer ekstradicije moraju sačekati da dvije zemlje zvanično ratifikuju ugovor.

“Tek ratifikacijom Ugovora o olakšanju primjene Evropske konvencije o ekstradiciji između Crne Gore i Italije možemo govoriti o izručenju sopstvenih državljana za djela počinjena na teritoriji druge države ugovornice”, saopšteno je “Vijestima” u Ministarstvu pravde Crne Gore.

Ratifikacijom tog ugovora, ali i potpisivanjem Ugovora o olakšanju primjene Evropske konvencije o međusobnom pružanju pravne pomoći u krivičnim stvarima dviju zemalja, koje dijeli Jadran, završiće pravni okvir čime će se otvoriti mogućnost da jedna drugoj izručuju i svoje državljane, koji su počinili djela za koje je zaprijećena kazna veća od pet godina robije.

Ratifikacija ugovora će biti okončana brže u Crnoj Gori nego u Italiji jer je tamo državna administracija prilično spora, a prema članu 3. regulisano je da će se sa izručenjem sopstvenih državljana krenuti tek 60 dana nakon što dvije zemlje ratifikuju sporazum.

“Ministarstvo pravde Crne Gore ostvaruje izuzetno dobru saradnju sa Ministarstvom pravde Italije u oblasti pružanja međunarodne pravne pomoći između dvije države pa tako i kad je riječ o molbama za ekstradiciju”, rečeno je “Vijestima” u tom Ministarstvu.

Tokom potpisivanja ugovora sa Italijom ministar Marković je saopštio da u ovom trenutku Crna Gora od Italije traži izručenje šest crnogorskih državljana, dok Rim od Podgorice traži ekstradiciju tri osobe sa pasošem Italije.

On tog dana nije govorio o tome kojeg crnogorskog državljanina Rim traži od naše zemlje, kao ni kojeg Italijana mi tražimo od susjeda jer o tome govoriti tek kada zvanično stupi na snagu Sporazum o izručenju sopstvenih državljana.

“U postupku su predmeti po molbama za transfer za izdržavanje kazne zatvora crnogorskog državljanina iz Italije u Crnu Goru i italijanskog za transfer u Italiju“, rekao je Marković tokom potpisivanja sporazuma.

Marković i Kanćelieri su tokom potpisivanja sporazuma naglasili da će ovim sporazumom učiniti da dvije države lakše i brže sarađuju u borbi protiv ortganizovanog kriminala.

„Organizovani kriminal i posledice koje proizvodi su najveća opasnost čovječanstvu i demokratijama. Zato je ovaj ugovor nastavak napora na odgovor organizovanom kriminalu. Ono što je do sada urađeno u ugovorima o izručenju sopstvenih državljana je najbolji dokaz tome a sasvim sigurno je da će to biti i sa Italijom“, naveo je Marković.

Ćute da li Rim traži Brana Mićunovića

“Vijestima” u Ministarstvu pravde nije odgovoreno da li je Italija raspisala međunarodnu potjernicu za biznismenom Branislavom Mićunovićem.

“Podatke o imenima lica, koja se sa obje strane potražuju, Ministarstvo pravde nije nadležno da daje, posebno iz razloga što se radi o sudskim postupcima koji su u toku. Međutim kad je riječ o statistici krivičnih djela zbog kojih se traži izručenje ovih lica to su u prvom redu krivična djela krijumčarenja, prevare, teške krađe, utaje i pranja novca. Za postupanje po međunarodnim potjernicama nadležan je Interpol Podgorica”, odgovoreno je “Vijestima”.

Početkom jula iz crnogorske policije “Vijestima” je saopšteno da nemaju podatke o tome da li je NCB Interpol u Rimu raspisao međunarodnu crvenu potjernicu za Mićunovićem.

“Vijestima” je u UP saopšteno da podatke o tome da li je Italija raspisala potjernicu za Mićunovićem može dati samo Interpol iz Rima, jer ona zemlja koja objavljuje potjeru ima pravo da bira ko u kanalima te policijske organizacije ima mogućnost da vidi potjernicu.

Mićunović se pominje kao ključna figura u crnogorskom podzemlju, a za njegovo ime vežu se brojne afere, sumnjivi poslovi, ali i to da njegov novac stoji iza brojnih privatizacija.

Bonus video: