CGO poručio Numanoviću: Ministre, objavite svoje bankovne račune

Nejasno je što se podaci koje je Numanović dostavio Komisiji i oni koje daje Ministarstvo u dijelu neto naknade ne poklapaju
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.09.2019. 08:10h

Centar za građansko obrazovanje (CGO) pozvao je ministra za manjinska i ljudska prava Suada Numanovića da objavi bankovne račune kako bi se raščistila dilema oko toga koliko je on zaista primao prošle godine na ime zarada i drugih naknada.

CGO je nedavno objavio, pozivajući se na podatke iz svog istraživanja, da je Numanović bio rekorder među ministrima u zaradama prošle godine, između ostalog i zato jer je dobijao bonus od 960 eura na platu.

“Nejasno je zašto Numanović jednostavno ne pokaže javnosti bankovne izvode za 2012. kojim bi najargumentovanije dokazao svoju poziciju i objasnio razlike u neto naknadi i ostale koji su u prijavljenom kartonu Komisiji za sprječavanje sukoba interesa i one koje navodi samo Ministarstvo rada i socijalnog staranja”

Nakon što je to demantovano iz njegovog resora, CGO je objavio zvaničan dokument Ministarstva rada, koje im je dostavio Numanovićev nasljednik Predrag Bošković, koji je argumentovao podatke iz njihovog istraživanja.

Bošković je međutim nakon toga uputio demanti, tvrdeći da su njegovi službenici umjesto podataka iz računovodstva prepisali podatke sa sajta Komisije za sprječavanje sukoba interesa, ali su “VIjesti” utvrdile da se ni ti podaci o platama i naknadama ne poklapaju.

Slobodan Leković, predsjednik Komisije je zatim takođe stao u odbranu Numanovića, tvrdeći da su ga “Vijesti” neopravdano dovele u taj kontekst, kada su prenijele Boškovićevo reagovanje.

CGO je juče reagovao tim povodom, navodeći da je šokiran razvojem situacije:

“Nejasno je zašto Numanović jednostavno ne pokaže javnosti bankovne izvode za 2012. kojim bi najargumentovanije dokazao svoju poziciju i objasnio razlike u neto naknadi i ostale koji su u prijavljenom kartonu Komisiji za sprječavanje sukoba interesa i one koje navodi samo Ministarstvo rada i socijalnog staranja”, zapitao je Vladimir Vučković (CGO).

Rekorder među ministrima kad su u pitanju zarade: Numanović

On smatra da je u pitanju nešto drugo, odnosno da “makar jedna od institucija ili rukovodilaca u Vladi Crne Gore ne daje istinite podatke” i da to urušava povjerenje javnosti u državne organe.

“Ministarstvo rada, posebno imajući u vidu vrlo složene poslove koje obavlja, treba da ima budžet kojim raspolaže jer je isti bio zloupotrijebljen kako bi vladajuća partija na taj način pridobijala glasače,” kaže Vučković.

On pita zašto su se uopšte zaduženi za obradu podataka o platama u Ministarstvu rada i socijalnog staranja bavila sajtom Komisije za sprječavanje sukoba interesa.

”Oni, kao i svaki drugi od 45 državnih organa kojima smo poslali isti dopis, moraju imati podatke u dokumentaciji. Nejasno je kako se mogla desiti omaška u Ministarstvu rada i socijalnog staranja, o kojoj isto Ministarstvo nikad nije direktno obavijestilo CGO kojem je dalo pogrešnu informaciju”, rekao je on.

Bošković pokušava da smjesti Numanoviću?

“Nejasno je, da li nekadašnje Ministarstvo rada i socijalnog staranja svjesno pokušava, u svijetlu najavljenih rekonstrukcija Vlade, iskoristiti NVO sektor i medije kako bi plasirali određene informacije o Numanoviću koje poslije neubjedljivim razlozima demantuju.

Nejasno je i što se podaci koje je Numanović dostavio Komisiji za sprječavanje sukoba interesa i oni koje daje Ministarstvo rada i socijalnog staranja u dijelu neto naknade ne poklapaju”, zaključuje aktivista CGO.

Galerija

Bonus video: