Latković: Skupština izvršila "atentat" na Ustavni sud

Ustavnim izmjenama, koje su usvojene u parlamentu, predviđeno je da Ustavni sud ima sedam sudija, koji se biraju na period od 12 godina
3 komentar(a)
Ažurirano: 02.08.2013. 14:42h

Ustavnim izmjenama koje predviđaju da se sudije Ustavnog suda biraju u parlamentu dvotrećinskom većinom, gubi se samostalnost i nezavisnost tog suda i on se stavlja pod direktan uticaj Skupštine, smatra sudija Ustavnog suda Miodrag Latković.

Ustavnim izmjenama, koje su usvojene u parlamentu, predviđeno je da Ustavni sud ima sedam sudija, koji se biraju na period od 12 godina.

Njih, kako je predviđeno, bira i razrješava parlament-dvoje sudija na predlog predsjednika Crne Gore, a pet na predlog nadležnog radnog tijela Skupštine, po raspisanom javnom pozivu, koji predlagači sprovode.

„U Skupštini Crne Gore izvršen je atentat na Ustavni sud. Egzekucija je izvršena javno, a egzekutori su poslanici uz saučesništvo pojedinih specijalizovanih, domaćih i stranih organizovanih kriminalnih grupa“, kaže se u saopštenju Latkovića, dostavljenom agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, stepen svijesti izvršilaca kretao se od uračunljivosti, preko smanjene uračunljivosti, do potpune neuračunljivosti.

„Djelo je izvršeno s umišljajem, eventualnim umišljajem, iz nehata, a većina poslanika postupala je u krajnjoj nuždi i samoodbrani“, smatra Latković.

On je naveo da „atentat“ nije nikog iznenadio, jer je, kako je kazao, duže vremena pripreman i najavljivan.

„Prijetnjama predsjednika Skupštine i njegovih trabanata, atakovanjem na dignitet i kredibilitet sudija, neprimjerenim komentarima na odluke Suda, lijepljenjem potjernica sa fotografijama sudija, raznim performansima i drugim. Sve to rađeno je u namjeri stvaranja percepcije u javnosti o nužnosti i opravdanosti „atentata““, kaže se u saopštenju Latkovića.

Latković je ocijenio da su „atentatori“ krivično neodgovorni – „oni neuračunljivi zbog neuračunljivosti, a ovi drugi zbog imuniteta koji ih oslobađa krivičnog gonjenja“.

Zgrada Ustavnog suda u Podgorici (Foto: Luka Zeković)

„Motiva za „atentat“ je više, ali očit je, osnovni, gubljenje samostalnosti i nezavisnosti Ustavnog suda i njegovo stavljanje pod direktan uticaj Skupštine, a evidentan je i slabljenje pozicije predsjednika Crne Gore, kojeg bi ubuduće Skupština, uvijek kada to procijeni, preko svog amandmanskog Ustavnog suda, bila u mogućnosti da razriješi“, ukazao je on.

Prema riječima Latkovića, kao kolateralna šteta „atentata“, derogirana je odredba člana 154 Ustava, koja je, kako je dodao, propisivanjem uslova za prestanak funkcije predsjedniku i sudiji Ustavnog suda, garant njihove samostalnosti i nezavisnosti, a time i vladavine prava u svim demokratskim državama.

„Tragedija je veća što je ova ustavna odredba derogirana članom 5 stav 2 Ustavnog zakona za sprovođenje Amandmana I – XVI Ustava Crne Gore. Samo pravnim neznalicama nije jasno da se ustavne norme ne mogu derogirati sprovodbenim ustavnim zakonima“, rekao je on.

Latković smatra da se usvajanjem Ustavnog zakona, kojim je propisano da će javni poziv za izbor sudija Ustvanog suda biti raspisan u roku od 30 dana, od dana usklađivanja propisa iz stava 1 tog člana, Skupština izdigla iznad Ustava.

„Propisujući prestanak funkcije aktuelnog predsjednika i sudija Ustavnog suda mimo uslova koji su garantovani i propisani Ustavom Crne Gore. Zato, ovakav odnos i ponašanje poslanika u Skupštini prema aktuelnim sudijama Ustvanog suda predstavlja svojevrsno pravno nasilje, neprimjereno praksi savremenih demokratskih država, narušava princip vladavine prava, pa je kao takvo nedopustivo“, kazao je on.

On je podsjetio da su poslanici Ustavne izmjene proslavili ustajanjem i aplauzom uz čaše šampanjca.

„Niko se po starom dobrom običaju ne nađe da za žrtvu kaže bar jednu dobru riječ. Na tome im iskreno zahvaljujem, jer su time na ubjedljiv način, demantovali sebe i druge, o politizaciji aktuelnih sudija Ustvanog suda koje, navodno zbog politizacije, treba smijeniti“, rekao je on.

Žrtva, kako je kazao Latković, nije podlegla povredama.

„Još je uvijek u životu, smještena je na intenzivnu njegu, prepuštena Bogu, sa malim šansama da preživi, a do kada će tako ne znamo“, zaključio je on.

Galerija

Bonus video: