Bolnica Meljine: Nastavlja se štrajk upozorenja zaposlenih

Iz Atlas grupe poručuju da su u bolnicu uložili preko 32 miliona eura
95 pregleda 0 komentar(a)
Bolnica Meljine štrajk, Foto: Slavica Kosić
Bolnica Meljine štrajk, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 17.07.2018. 14:04h

Zaposleni u Privatnoj zdravstvenoj ustanovi (PZU) Bolnica Meljine danas su nastavili juče započeti polusatni štrajk upozorenja kojim traže da se po hitnom postupku trajno riješi status Bolnice i da se ta zdravstvena ustanova uključi u sistem javnog zdravstva.

Zaposlenima se duguju četiri plate, nisu im uplaćeni doprinosi, a imaju i druga potraživanja. Medicinski kadar se osipa. Traže prijem kod predsjednika Vlade Duška Markovića i hitnu intervenciju Vlade i resornih ministarstava.

Danas im se niko od prozvanih nije javio.

Iz Atlas grupe, koja je dio Konzorcijuma vlasnika Bolnice Meljine, ističu da “godinama ulaže vanredne napore da Bolnica stabilno funkcioniše”

Tvrde da je u ovoj godini zarada zaposlenima u bolnici isplaćena u januaru, martu, aprilu, maju, junu i posljednja 6. jula.

"Dug od četiri zarade, koji se trudimo da isplatimo u što kraćem roku, nastao je kroz duže vrijeme zbog okolnosti na koje smo ukazivali Vladi i Fondu zdravstva”, navodi se u saopštenju Atlas grupe.

Podsjećamo da je Vlada Crne Gore prije godinu i po pokrenula sudski spor za raskid ugovora sa Atlas grupom koja je vlasnik Bolnice, nakon inicijative Skupštine Opštine Herceg Novi, jer su od ugovorom predviđenih 119 miliona, u Bolnicu uložili samo tri miliona eura.

Iz Atlas grupe tvrde da su platili 25 miliona eura za objekte i zemljište i da su do sada kroz investicije i održavanje redovnog funkcionisanja bolnice uložili preko 32 miliona eura.

“Kada je Atlas grupa kupila zemljište i objekte ove nekadašnje vojne bolnice, prihvatili smo da potpišemo Socijalni program za zaposlene i ugovor sa Fondom za zdravstvo o pružanju zdravstvenih usluga za građane Herceg Novog. To smo uradili iako taj ugovor nije podmirivao ni 50 odsto troškova za isplatu plata ljekarima i ostalom medicinskom osoblju. Da bismo održali bolnicu pokrivamo deficit već deset godina, računajući na razumijevanje odgovornih u državi”, navodi se u saopštenju.

Tvrde i da Bolnica Meljine, za sve usluge građanima, Fondu zdravstva ispostavlja račune koji su niži od onih koje dobijaju iz hercegnovskog Doma zdravlja.

Navode i da je zbog neusvajanja planske dokumentacije za bolnički kompleks iz projekta izašao tadašnji strateški partner.

U saopštenju iz Atlas grupe poručuju da je neophodna saradnja između vlasnika, Vlade i Opštine, kao i nalaženje strateškog partnera kako bi od Bolnice Meljine napravili moderan zdravstveni centar.

Bonus video: