Sindikat mašinovođa: Ministar da ispita gdje idu uloženi milioni

Stručnjaci smatraju da se vozovi loše održavaju, da se ugrađuju nekvalitetni rezervni djelovi pa se vozovi često kvare
0 komentar(a)
željeznica, Foto: Luka Zeković
željeznica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 02.08.2013. 10:05h

Sindikat mašinovođa Željezničkog prevoza (ŽP) uputio je pismo ministru saobraćaja Ivanu Brajoviću u kojem ga upoznaju sa mnogim sumnjivim poslovima u toj kompaniji i pozivaju njega i druge državne organe da ispitaju kako se troše milioni eura građana koji se izdvajaju za željeznicu.

Predsjednik Sindikata mašinovođa Milan Vuković i generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković, objasnili su na jučerašnjoj konferenciji za novinare da se smanjenjem plata za petinu mjesečno uštedi 25 hiljada a da se na drugoj strani u sumnjivim poslovima rasipaju milioni.

Sindikalci od ministra Brajovića, kako se navodi u pismu, očekuju “da naloži hitno postupanje nadležnih organa kako bi se preispitale brojne indicije koje ukazuju da postoji prostor za milionske uštede ukoliko se obezbijedi domaćinsko poslovanje budžetskim sredstvima, ali i utvrdi odgovornost za bespovratno protraćeni, ili možda nezakonito stečeni novac”.

Suština sumnji o “protraćenim milionima” odnosi se na stav stručnjaka da se vozovi loše održavaju, da se ugrađuju nekvalitetni rezervni djelovi pa se vozovi često kvare. Zbog toga se otkazuju desetine vozova, angažuju tuđe lokomotive i sve papreno plaća.

Sindikalci su najavili da će ako se ministar i drugi državni organi (policija i tužilaštvo) ogluše o njihovo upozorenje na sumnjive poslove u željeznici u cilju zaštite svojih prava a protiv smanjenja plata organizovati štrajk. Vjeruju da će ovaj put i pored velikih pritisaka uprave za zaustavljanje vozova dobiti podršku polovine zaposlenih, što nijesu uspjeli prilikom prošle najave štrajka.

Bonus video: