Kolašin: Turiste od januara dočekuju bez struje

Opštine koje treba da finansiraju rad RTO zaboravile da plate račune za električnu energiju
1 komentar(a)
RTO, Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
RTO, Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 02.08.2013. 15:32h

U zgradi Regionalne turističke organizacije Bjelasice i Komova (RTO), odnosno opštine Kolašin, Mojkovac, Bijelo Polje, Berane, Andrijevica i Plav, još od januara nema struje.

Struja je isključena zbog neplaćenog duga od oko 5.000 eura, a iako kroz prostorije te organizacije dnevno prođe po nekoliko desetina turista, iz lokalnih uprava šest opština čija je obaveza finansiranje RTO još nijesu našli ni volje ni novca da pomognu. U toj organizaciji ipak tvrde da nedostatak električene energije nikako nije osujetio ni posao niti zacrtane poslovne ciljeve, a ni turisti nijesu ostali uskraćeni za informacije.

Direktorica RTO Tanja Drakula-Medenica, potvrdila je za “Vijesti” da već sedam mjeseci funkcionišu bez struje. Prema njenim riječima iz lokalnih uprava sjevernih opština već dugo ne izmiruju redovno obaveze, ali zaposleni u RTO moraju da nađu način da ispune svoje radne zadatke.

Struja je isključena zbog neplaćenog duga od oko 5.000 eura

“Tokom jula u naše kancelarije ušlo je 779 stranih turista koji su tražili informacije. Našli smo način da nas nedostatak struje ne osujeti u onom što je naša osnovna funkcija, a to je propaganda i informacije o turističkim potencijalima regiona. Za to vrijeme smo učestvovali u realizaciji projekta prekogranične saradnje Farm – Tour sa partnerima iz Albanije, a slične projekte pripremamo i sa partnerima iz Srbije. Učestvovali smo na turističkim sajmovima u Beogradu, Budvi, Budimpešti, Sarajevu, Turskoj u partnerstvu sa NTO. Svuda su tamo stigle poruke šta ovaj region nudi turistima. U junu smo obilježili i sedam godina postojanja. Uspijevamo da planove realizujemo, a na nedostatak struje se već polako navikavamo”, kaže Medenica.

Zaposleni u RTO koriste laptopove i modeme, kao i mobilne telefone. Tokom zimskih mjeseci da bi zagrijali prostorije jedne od najljepših zgrada u Kolašinu, koristili su peć na drva.

Iako, kako kaže, razumije da su lokalne uprave, koje su dužne da finansiraju postojanje RTO, u krizi, Drakula-Medenica ističe da očekuje brzo rješenje problema.

Zgrada RTO izgrađena je u partnerstvu Austrijske kancelarije za razvoj Bjelasice i Komova i Opštine Kolašin, na atraktivnoj lokaciji u najužem centru grada. Taj objekat od drveta i stakla, tada je pominjan i kao „zgrada koja štedi energiju”, ali niko nije očekivao ovoliko uštede.

Bonus video: