U Danilovgradu otvoren Ljetnji vojni kamp za mlade

Ministarstvo i Vojska treći put organizuju kamp u vojnim jedinicama u Kolašinu i Pljevljima, a ove godine učestvovaće 45 crnogorskih srednjoškolaca i pet srednjoškolaca iz Makedonije
130 pregleda 0 komentar(a)
Ljetnji vojni kamp, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Ljetnji vojni kamp, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Ažurirano: 17.07.2018. 12:55h

Ljetnji vojni kamp za mlade, u kojem će upoznati sa vojnim pozivom i mogućnostima sticanja statusa profesionalnih vojnih lica, otvoren je danas u kasarni Milovan Šaranović u Danilovgradu i trajaće do 28. jula.

Kako je saopšteno iz Ministrastva odbrane, kamp će omogućiti polaznicima sticanje jedinstvenog iskustva u jedinicama Vojske Crne Gore (VCG).

Ministarstvo i Vojska treći put organizuju kamp u vojnim jedinicama u Kolašinu i Pljevljima, a ove godine učestvovaće 45 crnogorskih srednjoškolaca i pet srednjoškolaca iz Makedonije.

Državni sekretar Ministarstva, Slobodan Filipović kazao je u tom resoru proaktivno i posvećeno djeluju u smjeru približavanja Vojske i vojnog poziva mladima.

“Jedna od aktivnosti je i Ljetnji vojni kamp, koji je kao pilot projekat započet 2016.godine. Mogu sa sigurnošću reći da imamo i veći stepen interesovanja za aktivnosti namijenjene mladima, ali i za obrazovanje na inostranim vojnim akademijama”, rekao je Filipović na otvaranju kampa.

Prema njegovim riječima, to je prilika da se mladi oprobaju kao vojnici, i da uvide šta znači nositi vojnu uniformu, kroz specifične sadržaje prilagođene njihovom uzrastu.

“Vojnička uniforma predstavlja čast, ponos i obavezu svima koji je nose, a kroz nju se na poseban način ispoljava ljubav prema državi”, dodao je Filipović.

Kako je naveo, uvjeren je da će polaznici opravdati ukazano povjerenje i biti dobar primjer mladim ljudima kako treba raditi na sebi, unaprijediti svoje znanje i vještine i posvetiti se zdravim stilovima života.

“Pored ponosa koji osjećaju vaši roditelji dok vas posmatraju kako stojite u stroju, i Crna Gora je ponosna na vas”, poručio je Filipović.

On je kazao da je ubijeđen da će nakon završetka Kampa i stečenih znanja o VCG biti učesnika koji će se odlučiti da počnu svoju karijeru u nekoj od jedinica crnogorske Vojske i “postanu dio uzvišenog i humanog vojnog poziva”.

Iz Ministarstva su kazali da je namjera da kroz vojnu obuku, sportsko-rekreativne, kulturno-zabavne aktivnosti i druženje, mladi dobiju priliku da se upoznaju sa pojedinim segmentima života i rada u VCG i razviju timski duh, disciplinu i liderske sposobnosti.

Navodi se da će učesnike Kampa svim vještinama obučavati instruktori za obuku VCG, a programom je predviđena realizacija sanitetske obuke, topografija i takmičenje u orijentiringu, logorovanje, ishrana i preživljavanje u prirodi, obuka na brzim vodama, alpinistička obuka i druge aktivnosti.

“Planirano je upoznavanje polaznika Kampa sa vojnim pozivom i mogućnostima sticanja statusa profesionalnih vojnih lica”, dodaje se u saopštenju.

Pet najboljih učesnika imaće priliku da posjete Centar za obuku kadeta u Velikoj Britaniji.

Bonus video: