Sindikat RDC: Smanjite rasipništvo umjesto zarada

Predsjednik Sindikata RDC Ljubo Vujović kaže da bi to bilo treće smanjenje u posljednje dvije godine i da bi nakon toga nekim njegovim kolegama plata bila prepolovljena
110 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 02.08.2013. 15:33h

Sindikat zaposlenih u Radiodifuznom centru (RDC) u posljednje vrijeme dva puta se pismom obratio premijeru Milu Đukanoviću i resornom ministru za informaciono društvo Vujici Lazoviću tražeći da im se, shodno zaključku Vlade, ne smanjuje plata.

Predsjednik Sindikata RDC Ljubo Vujović kaže da bi to bilo treće smanjenje u posljednje dvije godine i da bi nakon toga nekim njegovim kolegama plata bila prepolovljena.

“Mislimo da je ovakav zaključak Vlade ishitren i nepromišljen pošto u istu ravan dovodi preduzeća koja sebe finansiraju i ona koja se finansiraju iz budžeta. Zaključcima se traži da se naši koeficijenti usklade sa onima u državnoj upravi što je nemoguće jer ne radimo iste poslove. Ovom mjerom dodatno bi se ugrozio ionako težak položaj velikog broja radnika RDC-a koji jedva sastavljaju kraj sa krajem jer je većina kreditno zadužena”, tvrdi Vujović.

Sindikat RDC prihvata tačku Vladinog zaključka koja govori o potrebi racionalizacije ovih troškova. Ali umjesto smanjenja plate oni uštede vide na drugoj strani.

“Predlažemo da se zaustavi angažman svih spoljnih saradnika na svim poslovima koje mogu da rade naše kolege. Da se riješi pitanje poslovnog prostora RDC u sastavu zgrade RTCG, čiji je vlasnik država da to postane naše vlasništvo. Pola tog prostora je prazno i ne koristi se, a RDC za zakup poslovnog prstora, kako smo nezvanično čuli, mjesečno plaća oko 10 hiljada eura”, kaže Vujović.

Kada je riječ o uštedama, nemali broj radnika RDC prostor vidi u smanjenju broja zaposlenih, najprije ekonomista i pravnika.

Nešto novca bi se moglo uštedjeti i smanjenjem broja službenih automobila. Zaposleni u RDC kažu da dva direktora, odnosno predsjednik odbora direktora Slobodan Stanišić i izvršni direktor Željko Nikolić i šef njegovog kabineta Aleksandar Vučinić, koji u odsustvu šefova vodi glavnu riječ o svemu, koriste ni manje ni više nego pet luksuznih automobila.

Željko Nikolić, izvršni direktor RDC (Foto: Arhiva "Vijesti")

Sindikat je i protiv brzoplete sistematizacije koju, kako kažu u toj radničkoj organizaciji, bez saglasnosti sindikata priprema uprava RDC-a uporedo dijeleći nova rješenja zapošljenima.

Oni traže da se pripremi ozbiljna sistematizacija i da se taj posao odradi zajedno sa predstavnicima zaposlenih.

Nikolić: Džaba sve, plate moraju dolje

Izvršni direktor RDC Željko Nikolić kaže da se plate bez obzira na sve moraju smanjiti. “I da se postignu sve uštede o kojma govorite plate bi opet morale da se smanje. Mora se poštovati i sprovesti zaključak Vlade. Na drugoj strani, taj višak bi išao u državni budžet i ne bi mogao spriječiti smanjenje plata”, tvrdi Nikolić, dodajući da je istim zaključcima njegova plata svedena na dvije prosječne, ostalih rukovodilaca RDC na jednu i po a članova odbora direktora na pola prosječne zarade u firmi. Kada je riječ o broju direktorskih automobila Nikolić kaže da on koristi samo jedan kupljen prije četiri godine i da nema vozača.

Galerija

Bonus video: