Podgoričko tužilaštvo provjerava novac za porodilje

O prikupljenim informacijama inspekcija je obavjestila tužilaštvo, a ono je ”preuzelo dokazne radnje u vezi sa predmetom”
209 pregleda 4 komentar(a)
Ljiljana Klikovac, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ljiljana Klikovac, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 31.07.2013. 16:25h

Podgoričko tužilaštvo otvorilo je istragu o tome da li su 32 privatne firme zloupotrijebile pravo na refundacije novca iz Fonda zdravstva za porodiljsko odsustvo.

Ministar rada i socijalnog staranja Predrag Bošković krajem maja je saopštio da je Inspekcija rada posjetila ta preduzeća, za koja njegov resor sumnja da su zloupotrijebile novac za porodilje.

O prikupljenim informacijama inspekcija je obavjestila tužilaštvo, a ono je, kako je juče saopštila “Vijestima” osnovna tužiteljka Ljiljana Klikovac, ”preuzelo dokazne radnje u vezi sa predmetom”.

Bošković je u Skupštini ranije saopštio da se radi o firmama u Podgorici 'Aqua BK', Stomatološka ordinacija 'Dr Zoran Popović', 'Comersa', DOO ’Adrenaline', 'Iruz CG', 'FDV Comerc', 'VIA D.K.BB', 'Vert', 'Fibernet', 'Ilion MNG', 'Monte kredit', 'LOB Compani', 'To-To', 'Akeksandra Texti', 'Manualis', 'Tapos', ’Bamis', 'Donator', 'Bit i u Bijelom Polju, 'Ado Aka', Sanis , 'B.B Auto', 'Gradnja, DOO 'Mišel', 'Foto Video zoom’, 'Dva šešira', 'Auto centar DAS', 'DMM-CO', 'Kontoplus', SZR 'Šah' i DOO 'Edi put', kao i Valiene’.

Bošković je na skupštinskom zasjedanju tada rekao da je, prema nalazima inspekcijskog nadzora utvrđeno da je jedna stomatološka ordinacija imala dvije Ijekarke koje su tokom bolovanja imale plate od 1.400 eura, a prije i posle svega 188 eura.

„Takođe, još jedna firma je porodilji prije odsustva dala 153 eura, da bi na bolovanju primala 1.800 eura, a nakon povratka ponovo 153 eura", kazao je on.

U maju je saopšteno da je za refundacije 2005. godine isplaćeno 5,1 milion eura, 2006. 5,5, 2007. 6,1 milion, 2008. 8,2 miliona, 2009. 10,9 miliona eura, 2010. 14,4 miliona, 2011.17,8, prošle godine 22,3 miliona, a za prva četiri mjeseca 8,5 miliona eura.

Zloupotrebe poslodavaca kada je u pitanju refundiranje plata porodiljama tokom porodiljskog odsustva u Vladi su navodili kao jedan od razloga da se u predlog Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti uvede odredba koja ograničava iznos koji država izdvaja za porodilje i to na dvije prosječne zarade – 952 eura i to nakon amandmana SDP-a. Prethodno rješenje koje je predložila Vlada bilo je i rigoroznije i predviđalo je da država refundira samo jednu prosječnu zaradu trudnicama na porodiljskom 476 eura.

Uskraćena prava u KAP-u zbog uvođenja stečaja

Ruska državljanka Aleksandra Grdinić, koja je bila zaposlena u Kombinatu aluminijuma, našla se u nezavidnom položaju nakon što je u toj kompaniji uveden stečaj, a ona ostala bez ugovora i prava na naknadu tokom porodiljskog odsustva.

Kako je kazala “Vijestima” ona nije jedina kojoj su uskraćena ta prava.

“Kad je u kompaniji uveden stečaj prestali su da mi isplaćuju naknadu za porodiljsko. Poslodavca sam obavijestila da ću svoja prava štiti pred sudom. Očekujem da će se moja situacija riješiti na sudu, naročito zato što je država ta koja refundira naknade za porodiljsko”, kazala je Grdinić.

Prema Zakonu o stečaju svi ugovori prestaju da važe danom uvođenja stečaja u kompaniju, kako ugovori o radu, tako i ugovori sa dobavljačima i ostalima.

Bonus video: