"Kodri" najviše posla od Fonda zdravstva

Građani su se do kraja prošle godine u privatnim ustanovama u okviru mreže liječili u vrijednosti od oko 777.000 eura
441 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 30.07.2013. 19:23h

Upravni odbor Fonda za zdravstveno osiguranje na jučerašnjoj sjednici donio je odluku o formiranju mreže zdravstvenih ustanova za naredni period i prema saznanju “Vijesti” primat je i ovog puta dobila privatna podgorička bolnica “Kodra”.

Tako će ta zdravstvena ustanove pružati pacijentima usluge iz oblasti interne medicine - kardiologije, gastroentrologije, kao i procedure OCT, hiruške intervencije iz oblasti urologije, a nastaviće da pruža usluge vantjelesne oplodnje zajedno sa klinikom “Ars medika” i “Life”.

Broj procedura vantjelesne oplodnje je ograničen na 200 na godišnjem nivo.

Osim u Specijalnoj bolnici za ortopediju u Risnu, operacija atroskopije i ugradnja koljena biće moguća i u “Kodri”.

Kako je “Vijestima” kazao sagovornik iz Fonda za zdravstveno osiguranje država je odlučila da angažuje i privatnu pedijatrijsku ordinaciju u Budvi Milmedika, kao i ambulantu za fizikalnu medicinu u Herceg Novom “Doktor Dimitrijević”.

Za pedijatrijsku nefrologiju biće zadužena ambulanta “Malbaški” iz Podgorice. Ordinacija iz Budve Milmedika dobila je i pulmologiju za najmlađe, dok će “Merkur nera” biti zadužena za dječiju hematologiju.

Pacijenti će moći da se obrate oftamološkim ambulantama “Radojević” i “Jovović” iz Podgorice, a zadravstvenoj ustanovi “Lutovac” iz Berana ponovo je povjerena mogućnost da pruža usluge očnog ljekara pacijantima iz tog grada.

Za proceduru OCT (lasersko snimanje mrežnjače i očnog živca) osim “Kodre” biće zaduženi i “Lens komerc” i bolnica “Optimal”. Optimal će 2013. će dobiti povjerenje za operaciju katarakte, do 150 na godišnjem nivou, kao i operaciju zadnjeg segmenta oka o državnom trošku.

Komisija koja je formirana da odluči o tenderu odabrala je privatnike koji će biti zaduženi za medicinsko-tehnička pomagala koja će se nabavljati o državnom trošku.

Na konkursu koji je objavljen u maju Fond je tražio pedijatre iz Andrijevice, Kotora, Tivta i Nikšića, ali odluka o njihovom angažmanu nije donijeta. Nije poznato da li je bilo zainteresovanih za ove oblasti.

Nije donesena odluka ni za angažovanje vaskularnog hirurga za specijalističko-konsulstativnu djelatnost, jer kako “Vijesti” saznaju nijedna prijavljena ustanova nije dostavila potpunu dokumentaciju. Na konkursu su se prijavile i ustanove iz okruženja i to “Magdalena” iz Dubrovnika sa uslugom koronarografije (pregled krvnih sudova srca) i klinika za oftamologiju “Miloš” iz Beograda. Te ustanove nijesu mogle biti izabrane jer nijesu registrovane za obavljanje tih djelatnosti u Crnoj Gori.

Osim u Specijalnoj bolnici za ortopediju u Risnu, operacija atroskopije i ugradnja koljena biće moguća i u “Kodri”

NVO CEMI podnio je prije nekoliko dana Ustavnom sudu inicijativu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti dijela odluke Vlade koja se odnosi na mrežu zdravstvenih ustanova tražeći ocjenu dijela odluke u kojoj se navodi da je “kao davalac usluga koji obezbjeđuje ostvarivanje prava na medicinsko-tehnička pomagala određen 'Rudo Montenegro', koji je privatna ustanova.

Najviše novca za vantjelesnu oplodnju

Građani su se do kraja prošle godine u privatnim ustanovama u okviru mreže liječili u vrijednosti od oko 777.000 eura i to najviše iz oblasti oftalmologije, kardiologije, hiperbarične medicine, vantjelesne oplodnje i fizikalne medicine.

Statistika Fonda pokazuje da su se građani od oftalmoloških bolesti liječili u iznosu od skoro 160.000 eura, dok su kardiološke usluge koštale svega 3.155 eura. Usluge hiperbarične komore koštale su 9.154,60 eura, dok je za vantjelesnu oplodnju fakturisano 605.641 eura.

Galerija

Bonus video: