Maserima zabranjen rad na plažama

Slike polunagih ljudi, koji se naočigled brojnih kupača i prolaznika, tik uz plažu, masiraju od strane priučenih fizioterapeuta, postale su prošlost
194 pregleda 20 komentar(a)
Budva, sezona, Foto: Arhiva "Vijesti"
Budva, sezona, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 29.07.2013. 07:22h

Nakon divljih tezgi i kioska na rivama, nelegalnih turističkih agencija po šetalištima, izdavalaca skutera, na red su došli i maseri.

Kako bi u svakom od segmenata turističke ponude garantovali potpunu bezbjednost, štab za praćenje turističke sezone Uprave za inspekcijske poslove sa sjedištem u Budvi, realizovao je minule sedmice veliku akciju u okviru koje su inspektori sa budvanskih kupališta uklonili na desetine stolova za masažu i trajno zabranili pružanje takvih usluga.

Diskutabilnog obrazovanja, godinama unazad, gotovo na svakoj od budvanskih plaža, kao jedna od ponuda bila je i masaža. Uz pristupačne cijene, od pet do deset eura, višestruko manje nego što se to pruža u spa centrima i kozmetičkim salonima, koji, naravno, uredno izmiruju porez državi, maseri, uglavnom iz regiona, svakog su ljeta dolazili u Budvu, kako bi uzimali ne mali novac, a zauzvrat ugrožavali bezbjednost kupača.

Naime, nije bilo plaže u Budvi koja nije imala baldahinu, ispod koje je samozvani maser pružao usluge.

Činjenica da je pružanje takvih usluga na plažama vrlo opasno po zdravlje, jer kupači koji mokri dolaze na masažu mogu imati zdravstvenih tegoba, pošto im se na hladno tijelo sipa vrelo ulje, a sve se izvodi pod visokom temperaturom uz neadektvane higijenske uslove, bili su dovoljni razlozi da štab Uprave za inspekcijske poslove pristupi suzbijanju i ove pojave, koja je godinama unazad bila jedna od „boljki“ turističke ponude.

Godinama unazad osobe diskutabilnog obrazovanja, gotovo na svakoj od budvanskih plaža, nudili su usluge masaže po veoma pristupačnim cijenama, višestruko manje nego što se to pruža u spa centrima

Pomoćnik direktora Uprave za inspekcijske polove Zoran Magdalinić potvrdio je „Vijestima“ da su uklonjeni stolovi za masažu na plažama u Budvi.

A da su poslovi masera i dalje aktuelni, svjedoče i brojni oglasi na portalima, kako domaćim, tako i regionalnim, gdje se fizioterapeuti nude da rade ove poslove na crnogorskoj obali.

Jedna od takvih je i ponuda momka iz Srbije, koji navodi da je spreman da to radi u Crnoj Gori, jer je po struci fizioterapet.

„U Herceg Novom i Igalu postoje ljudi koji masiraju po plažama na crno, e sad, pretpostavljam da je tamo kontrola mala, jer se komunalna policija gotovo i ne viđa, ali ne znam da li imaju neki dogovor sa zakupcima plaže ili ne. Bio sam u Budvi i na Svetom Stefanu, tamo nijesam primjetio da se to radi na crno nego sam video neke ljude koji masiraju na stolu za masažu i pod šatorom, ali ne na plaži, nego pored plaže i mislim da oni rade legalno, što znači da me tamo zakupci plaže sigurno ne bi pustili da radim. Inače, u Budvi ima dosta Komunalne policije”, navodi se na forumu jednog od crnogorskih portala.

Da će akcije, ne samo na ovom, nego i u ostalim sektorima djelovanja biti intenzivno nastavljene, poručuju iz Štaba, čiji su inspektori svakodnevno na terenu.

Bonus video: