Osujećen plan Mitropolije da gradi stanove za tržište u Pržnu

Da je crkva bila više nego spremna da gradi, svjedoči još uvijek postojanje zabilježbe tereta na toj parceli...
60 pregleda 86 komentar(a)
Pržno, Foto: Arhiva "Vijesti"
Pržno, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 28.07.2013. 06:49h

Prvi ko je oko bacio na gradnju stanova za tržište na atraktivnom potezu Miločer - Pržno, jedinstvenoj zaštićenoj zoni, po svoj prilici je Mitropolija crnogorsko-primoprska, koja je preduhitrila u toj ideji i aktulenog zakupca grada hotela Sveti Stefan, kompaniju „Adriatic propertis“, odnosno grčku „Restis grupu“.

Slično , kao i sa zakupcem grada hotela, koji je u srcu Pržna, uoči ovog ljeta pokušao da udari temelje stambenoj zgradi sa 66 apartmana, i mještani su se još prije pet godina pobunili da to čini i crkva na atraktivnoj parceli u strogom centru ovog malog primorskog mjesta.

Naime, izgradnja stambenog kompleksa na samoj granici sa miločerskim parkom, između hotela „Kraljičina plaža“ i „Maestral“, koju je namjeravala da investira Mitropolija crnogorsko - primorska sa svojim jevrejskim partnerom, još je mrtvo slovo na papiru.Iako je Mitropolija još početkom februara, sada već davne 2008. zaključila ugovor o zajedničkom investiranju i izgradnji stambenih objekata sa firmom “C&G Properties” DOO Budva, koji je ovjeren kod suda, ideja o ovom graditeljskom poduhvatu, ipak je osujećena.

Atraktivna parcela, koja se nalazi na svega 50 metara vazdušne linije od plaže u Pržnu , od 1.231 kvadrat, ostala je zelena površina, jer obrađivač plana nije htio da poklekne pod pritiskom što crkve, što ostalih lobija, da na toj lokaciji ucrta stambeni kompleks od više zgrada.

Da je crkva bila više nego spremna da gradi, svjedoči još uvijek postojanje zabilježbe tereta na toj parceli 964 KO Sveti Stefan, u katastarskoj evidneciji Uprave za nekretnine Crne Gore.

U evidenciji se navodi da je ugovor o zajedničkom investiranju između Mitropolije i građevinske kompanije zaključen 5. februara 2008, čak godinu ranije nego što je Detaljni urbanistički plan “Pržno–Kamenovo–Podličak” usvojila Skupština opštine Budve.

Ono što je presudilo da obrađivač plana ostavi parcelu kao zelenu površinu, izbjegne izgradnju apartmana za tržište, je peticija mještana Pržna, koji su bili izričiti da se crkvi zabrani gradnja višespratnog stambenog kompleksa sa garažama i pratećim sadržajima u zaleđu njihovih porodičnih kuća.

Ono što je presudilo da obrađivač plana ostavi parcelu kao zelenu površinu, izbjegne izgradnju apartmana za tržište, je peticija mještana Pržna

Osim protesta mještana, ono što je presudilo da crkva ostane bez zarade od prodaje stanova za tržište svakako je i to što je prilaz pomenutoj parceli gotovo nemoguć, što je obrađivača jasno odredilo da crkvena imovina, ipak ostane zelena površina.

Da crkva i dalje gaji graditeljske ambicije, svjedoči i nedavno pisanje “Vijesti” da je na tri atraktivne parcele u Budvi, na zaobilaznici, u okviru kompleksa crkve Sveta petka, ucrtala tri višespratne stamebno-poloslovne zgrade, te hotel.

Inače, procjenjuje se da crkva u svome vlasništvu ima više od pola miliona kvadrata zemlje od Jaza do Buljarice, među kojima su i najatraktivnije lokacije na samoj pjeni od mora.

Zagonetni partner

Partner Mitropolije u projektu u miločerskom parku, kako se navodi u Centralnom registru Privrednog suda je kompanija “C&G properties”, DOO Podgorica, registrovana za kupovinu i prodaju vlastitih nekretnina.

Nju su osnovale tri inostrane firme - Mapetious trading, Karmero holding LTD i Foldetura limited, dok je izvršni direktor i ovlašćeni zastupnik Khen Ronen.

Bonus video: