Karići bi u Herceg Novom umjesto hotela gradili stanove

Porodica Karić je ekspresno u septembru 2010. prodala imovinu u Tivtu i Herceg Novom, nakon što je je Više tužilaštvo u Beogradu podiglo optužnicu protiv Bogoljuba i Sretena Karića
96 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 27.07.2013. 17:38h

Predstavnik porodice srbijanskih biznismena Karića boravio je ove sedmice u Herceg Novom i nezvanično se interesovao za plansku dokumentaciju u vezi sa placevima na Savini i kod Zavičajnog muzeja na Toploj,koji su ranije bili njihovi.

Porodica Karić je ekspresno u septembru 2010. prodala imovinu u Tivtu i Herceg Novom, nakon što je je Više tužilaštvo u Beogradu podiglo optužnicu protiv Bogoljuba i Sretena Karića i još 14 osoba osumnjičenih da su oštetili Mobtel za više od 60 miliona eura.

Srpske vlasti su tada najavile da bi Karićima mogla biti oduzeta njihova vrijedna imovina u Srbiji i inostranstvu. Za Karićima koji su napustili Srbiju, tada je raspisana i crvena Interpolova potjernica.

Nakon optužnice, plac na Toploj je 2008. Milanka Babić, supruga Bogoljuba Karića, prodala DOO „Boka Bilding BB“ iz Tivta, a tivatska firma kompaniji „Fonden Holdings Limited” sa Britanskih Djevičanskih ostrva.

Plac od 1.818 kvadrata na obali mora u jednom od najatraktivnijih dijelova grada je tada prodat za 300.000 eura.

Sreten i Bogoljub Karić

Bogoljub, Sreten, Dragomir i Zoran Karić i njihova sestra Olivera Nedeljković su tada prodali i plac od više od 6.500 kvadrata na Savini za oko million eura. Kupac je bilo Društvo "Dana – CG" za promet i usluge eksport-import DOO Herceg Novi.

Poznavaocima prilika u regionu tada su tvrdili da je bila riječ o fiktivnoj prodaji, odnosno kupovini preko of-šor kompanija, koje se nalaze u vlasništvu Karića ili njima bliskih osoba na što upućuje, za ondašnje prilike relativno mala cijena za koju je imovina prodata.

Tako su kvadrat zemljišta na Savini u zoni Šetališta Pet Danica Karići prodali za 150 eura, a tada se na tom atraktivnom dijelu hercegnovske obale kvadrat prodavao za 400 eura. U vrijeme graditeljskog buma cijena kvadrata na tom području dostizala je i 900 eura.

Prema informacijama iz lokalne uprave, Karići namjeravaju da nakon dobijanja građevinske dozvole nastave gradnju porodične vile na Toploj gdje su prije četiri godine završeni pripremni radovi.

Za plac na Savini na kome su Karići, kako su najavljivali, namjeravali da grade hotel iz lanca „Meriot“ još nije završena planska dokumentacija. U toku je izrada DUP Šetalište pet Danica, a prema prostornom planu na toj atraktivnoj lokaciji predviđena je gradnja hotelskih kapaciteta.

“Vijesti” nezvanično saznaju da je bilo neformalnog interesovanja da se izvrši prenamjena tog placa i da se umjesto hotela odobri gradnja apartmana i stanova za tržište.

“Prostornim planom je na Savini predviđena gradnja hotela i to je obrađivač DUP-a “Šetalište” u obavezi da ispoštuje”, kazao je predsjednik opštine Dejan Mandić “Vijestima”.

Mijenja se optužnica

“Optužnica protiv odbjeglog Bogoljuba Karića, njegovog brata Sretena i još 13 osumnjičenih da su od 1998. do 2005. godine oštetili kompaniju “Mobtel”, koju je Više tužilaštvo u Beogradu podiglo prije gotovo tri godine, 17. septembra 2010. ponovo je u tužilaštvu radi promjene pravne kvalifikacije krivičnog djela.

Ona treba da bude prilagođena izmjenama Krivičnog zakonika, pošto se krivično djelo zloupotreba službenog položaja, za koje su Karići i ostali bili optuženi, sada tretira kao zloupotreba položaja”, prenijeli su juče beogradski mediji.

Galerija

Bonus video: