Koliko Crnu Goru košta neznanje, nepismenosti i nestručnost

Opozicioni poslanici tražili da se iz skupštinske procedure povuče Zakon o visokom obrazovanju i kritikovali stanje u školstvu, Stijepović smatra da Vlada dobro radi
87 pregleda 21 komentar(a)
opozicija, emilo Labudović, Skupština CG, Foto: Arhiva "Vijesti"
opozicija, emilo Labudović, Skupština CG, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 27.07.2013. 09:52h

Poslanica Demokratskog fronta Ljiljana Đurašković ocjenila je da vlast ulaže u nauku i škole tek toliko da prežive i da niko do sad nije izračunao koliko Crnu Goru košta neznanje, nepismenosti i nestručnost.

“U posljednje vrijeme smo suočeni sa poplavom titula i diploma, a s druge strane sve su izraženiji dilentatizam i promašaji”, rekla je ona tokom jučerašnje rasprave o setu zakona o obrazovanju u Skupštini Crne Gore.

Ona je podsjetila da je većina škola u lošem stanju, pitajući šta će u septembru dočekati 130.000 učenika i 9.000 nastavnika. Đurašković je dodala i da bi trebalo uvesti školske uniforme kako bi se izbrisala statusna razlika između učenika i spriječila “nadgornjavanje markama garderobe koju nose”.

I poslanik Emilo Labudović skrenuo je pažnju na probleme u školstvu, navodeći da su one postale kao divlji zapad zbog obračuna koje se zakazuju ispred škola.

Ipak, ministar prosvjete Slavoljub Stijepović demantovao je da “ vlast ne brine o učenicima i nastavnicima”, a kao primjer naveo je popust na ovogodišnje udžbenike, internet u nekim školama, elektronske dnevnike.

Ustavni sud: Sporazum Lukšića i opozicije o jeziku neustavan >>>

I juče se iz opozicionih redova čulo da se na mjesto direktora škola zapošljavaju partijski kadrovi, a poslanik Pozitivne Dritan Abazović ocijenio je da su škole postali regrutni centri DPS-a. On je dodao i da će obaveza licenciranja nastavnika na svakih pet godina u crnogorskom političkom ambijentu služiti za pritiske na nastavnike.

Najviše primjedbi juče je bilo na Predlog zakona o visokom obrazovanju. Opozicioni poslanici su istakli da se njime još više želi dati prioritet privatnim ustanovama, sa ciljem da se uruši državni univerzitet.

Stijepović je juče objašnjavao da je cilj donošenja zakona postizanje kvalitetnijeg visokog obrazovanja. Kako je rekao, nije pod upitom broj fakultetskih diploma, već da li su one potkovane dovoljnim znanjem: “Zato smo kroz većinu odredbi pokušali da ugradimo potrebu provjere i unapređenja kvaliteta”, dodao je.

Poslanica SNP-a Snežana Jonica navela je da Ministarstvo nije uradilo ništa da spriječi afere na fakultetima UCG, kako bi se stvorila slika o javašluku na UCG i kako bi roditelji svoju djecu zbog toga slali na privatne fakultete.

Stijepović je obećao i da će budžet za UCG biti veći nego prethodne studijske godine.

Prva formira vojsku na Univerzitetu Dolče&Gabana

Poslanica DF Branka Bošnjak kazala je da će zakon značiti kraj državnog univerziteta. Rekla je da se zadovoljavaju interesi prve familije i formira vojska na “Univerzitetu Dolče Gabana”, koja se onda zapošljava u državnim organima.

Bošnjak je kazala da se tim zakonom uvodi mogućnost privatno-javnog partnerstva i promjena statusa fakulteta koje su veoma sporne i ako zaškripi na UDG-u država može odmah da interveniše. Ona je dodala i da je do teksta tog zakona došlo zbog propalog premijerovog biznisa koji nije mogao postati za nekoliko godina profitabilan i isplatiti sve kredite.

“Zbog toga će vjerovatno država i građani da intervenišu da propali biznis premijerov mi plaćamo. A nije nam prvi put jer je i KAP njegov biznis. Čudno je način na koji je zakon došao na red i ova žurba, iako je kolegijum UCG na čelu sa rektorom i svim dekanima tražio da se zakon povuče”, kazala je ona.

Ministar Stijepović je odgovorio će njen zahtjev biti prihvaćen, a sporni član biti obrisan “ako misli da to uništava univezitet”.“ Ako neko sa državnog univerziteta želi da se odvoji i radi samostalno to ne može uraditi bez saglasnosti vlade i ako mislite da se ruši autonomija brisaćemo i taj član kao prvi", kazao je on.

Bonus video: