Amnesti Internešnal: Vlada da osudi napad na učesnike Parade ponosa

"AI poziva premijera i Vladu da preduzmu sve mjere da osiguraju bezbjednost organizatora i učesnika parade u oktobru"
9 komentar(a)
parada ponosa Budva, Foto: Savo Prelević
parada ponosa Budva, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 26.07.2013. 13:11h

Organizacija Amnesti Internešnal (AI) pozvala je crnogorskog premijera i Vladu da osude napad na učesnike Parade ponosa u Budvi i preduzmu mjere da osiguraju bezbjednost učesnika povorke u oktobru.

AI je osudila napade koji su se dogodili tokom Parade ponosa i pozdravila navode ministra unutrašnjih poslova, Raška Konjevića, koji je poručio da će biti sprovedene mjere protiv odgovornih za napad.

Iz te organizacije su pozvali ministra da, kroz objektivnu, detaljnu i pravovremenu istragu, odgovorni za napad budu procesuirani.

"AI poziva premijera i crnogorsku Vladu da javno osude napad na Povorku ponosa i preduzmu sve mjere da osiguraju bezbjednost organizatora i učesnika parade u oktobru", kaže se u saopštenju te organizacije.

Oni su podsjetili da su crnogorske vlasti obavezane, domaćim i međunarodnim propisima, da garantuju pravo na slobodu okupljanja, izražavanja i udruživanja pripadnika LGBT zajednice i onih koji ih podržavaju, bez diskriminacije.

"Ova obaveza uključuje pružanje adekvatne policijske zaštite povorkama LGBT populacije i da efektivno istražuje i procesuira napade na njih", saopšteno je iz IA.

Oni su pozvali Vladu da, bez odlaganja i u konsultaciji sa LGBT organizacijama, donesu propis kojima se zabranjuje zločin iz mržnje, “posebno uključujući i zločine iz mržnje na osnovu stvarne ili pretpostavljene seksualne orijentacije ili rodnog identiteta žrtve, kao i etničke pripadnosti, rase, pola i drugih osnova za diskriminaciju prepoznatih međunarodnim standardima".

Bonus video: