Mještani Doljana i dalje bez vode

"Vodovod je izgrađen 1976. godine, u dužini od 11 kilometara, sredstvima i radom mještana, jedino je tadašnji SIZ dao cijevi, čak smo i projekat mi uradili"
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.07.2013. 13:54h

Mještani Doljana i tehnički direktor JP “Vodovod i kanalizacije”" Filip Makrid pokušaće danas da riješe problem napajanja vodom, koji već godinama tišti stanovnike.

Oni tvrde da nemaju vode, iako je vodovod, ističu njihovim novcem, izgrađen još 1976. godine.

Prinuđeni su da plaćaju cisterne sa vodom, kako bi održavali ličnu higijenu i mogli normalno da žive.

Tvrde da godinama bezuspješno pokušavaju da riješe problem.

“Nemamo vode po cijeli dan i tako je već duže vrijeme. Kuće koje se nalaze još više uz brdo vode nemaju nikada. Vodovod je igrađen 1976. godina, u dužini od 11 kilometara, sredstvima i radom mještana, jedino je tadašnji SIZ (Samoupravna interesna zajednica) dao cijevi, čak smo i projekat mi uradili".

"Nakon toga vodovodna mreža je po zakonu ustupljena JP 'Vodovod i kanalizacije', uz njihovu obavezu da je održava i obezbijedi adekvatan pritisak. U međuvremenu, sagrađeno je nekoliko hiljada novih kuća, zbog kojih je pritisak oslabio. Mnoge od tih kuća su nelegalno sagrađene, ali su bez problema priključene na vodovodnu mrežu, samo da bi JP 'Vodovod i kanalizacije' ubirao takse za taj posao”, kazao je Aleksandar Popović juče “Vijestima”.

Mještani tvrde da vodovod nije adekvatno održavan, a da je u međuvremenu postavljeno 10 do15 pumpi kojima se crpi vodu za Mosor, Račice, pa čak i Centar na Kakarickoj gori, u kojem su smješteni zavisnici.

“Izgradnja obekta za liječenje od narkomanije dodatno je pogoršala situaciju, jer je tamo izgrađen bazen, postoje plastenici, zasađena je vinova loza koja se naliva sa ovog vodovoda. I sa direktorom centra Aleksandrom Radinovićem pokušali smo da razgovaramo, ali do njega nije bilo moguće doći”, rekao je Popović.

Radinović juče do 18 časova nije odgovorio na pitanja “Vijesti”.

Mještani smatraju da je problem i veći jer “MZ Doljani” godinama “ne funkcioniše kako bi trebalo”, pa ne znaju kome da se obrate za pomoć.

“MZ postoji samo na papiru, teško rješavamo bilo kakav problem. Prepušteni smo sami sebi, nemamo osnovne uslove za život, imamo vodovod, ali nemamo vodu, iako živimo samo dva kilometra od grada”, kazao je Mihailo Rašović.

Tvrde da su cijevi kancerogene

Mještani tvrde da cijevi od azbesta, postavljene još 1976. godine, postaju kancerogene nakon 25 godina korišćenja i da se moraju zamijeniti. “Naši problemi ne zanimaju nikoga u Glavnom gradu".

"Kada smo se žalili da umjesto vode iz česmi dobijamo vazduh, rekli su nam da zatvorimo slavine. Imam utisak da bi kroz cijevi mogli da proslijedimo otrov u gradski vodovod, jer bi pod pritiskom usisale sve što primaknemo česmama”, kazao je Zoran Nikolić.

Vodomjer se okreće i bez vode

Iako nemaju vode mjesecima, mještani tvrde da brojila na vodomjerima, kada otvore česme, okreće pritisak vazduha u cijevima.

“Kolika je nemarnost JP 'Vodovod i kanalizacije' najbolje potvrđuje činjenica da niko četri i po godine nije dolazio da uzme stanje na vodomjerima, a onda su nam ispostavili enormne račune. Kada otvorimo česme, pojavi se takav pritisak koji strujanjem vazduha pokreće brojilo na vodomjeru. I na to smo upozoravali Makrida, ali nije reagovao”, tvrdi Rašović.

Galerija

Bonus video: