Glavna saobraćajnica za Kuče u očajnom stanju, klizište odnijelo pola puta

Predsjednik MZ “Ubli” Milenko Pavićević tvrdi da je odavno počeo da propada, ali da je prije dva mjeseca ogromna kiša “sprala” pola puta
95 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 26.07.2013. 16:19h

Na glavnom putu za Kuče, u Gornjoj Vrbici, klizište je odnijelo praktično pola puta, a mještani tvrde da je to problem odvajkada.

Na putu se nalazi ogromna rupa, a dvadesetak metara ispucalog asfalta bukvalno je “išarano” bregovima.

Predsjednik MZ “Ubli” Milenko Pavićević tvrdi da je odavno počeo da propada, ali da je prije dva mjeseca ogromna kiša “sprala” pola puta.

“To klizište je problem otkad je puta, jer postoje podzemni izvori koji pokreću klizište. Do sada se to povremeno saniralo i tako održavalo, ali je u posljednje vrijeme klizište veliki problem. Otkada je asfaltiran put do Mokre, prolazi veliki broj ljudi, a naročito je opasno što se rupa nalazi na jednoj od najopasnijih krivina”, kazao je Pavićević “Vijestima”.

Nestvarna rupa praktično je prepolovila put na dvije strane, a asfalt je toliko ispucao pa prijeti opasnost od rušenja puta

Reporteri “Vijesti” su se uvjerili da kraj ogromne rupe može da prođe automobil, ali kamion - teško.

Veso Ivanović često prolazi putem i upozorava da bi neko mogao da nastrada.

“Nije isključeno da još jedna kiša neće sprati i preostali dio puta, pa bi neko, ni kriv ni dužan, mogao da propadne zajedno sa njim”, kazao je Ivanović.

Pavićević tvrdi da je gradonačelnik Miomir Mugoša, prilikom obilaska Kuča, obećao da će krajem jula biti raspisan tender za saniranje klizišta.

Pavićević, pak, smatra da nadležni namjeravaju da tu naprave most.

“Nikakav put neće moći da izdrži podzemne vode... Kada se odobri projekat, trebalo bi da se nađe izvođač radova, te da se zauvijek riješi pitanje klizišta”, kazao je Pavićević.

Nestvarna rupa praktično je prepolovila put na dvije strane, a asfalt je toliko ispucao pa prijeti opasnost od rušenja puta.

Mještani tvrde da su gotovo svi Kuči još angažovani na izgradnji vodovoda i da se zbog toga nije poklanjalo mnogo pažnje nastalom klizištu.

Veliki problem na glavnom puta ka Kučima su i česti odroni na Treskavcu. Na dužini od oko 200 metara, stijene praktično vise nad putem, a oko asfalta je kamenje koje su mještani ranije sklanjali sa asfalta kako bi mogli da prođu.

Nakon obilnih kiša, Miško Ivanović je na putu zatekao veliku količinu zemlje i kamenja, odronjenih sa stijena.

“Zajedno sa prijateljem uspio sam to da otklonim i prođem, šta bi se desilo da sam naišao u vrijeme odrona... Prijatelj mi je pričao da je ranije prove skoro sat vremena uz stijene, kako bi se spasao od odrona, dok mu je kamenje letjelo iznad glave”, kazao je Ivanović.

Mještani tvrde da će uskoro da podnesu peticiju Glavnom gradu da se taj dio puta sanira, jer strahuju da bi neko mogao i da pogine.

Od Veruše do Mokre još je i mnogo gore

U užasno lošem stanju je i put od odmarališta “Veruša” do Mokre. Zbog brojnih velikih rupa i neravnina, više liči na džadu za konjska kola, nego na makadamski put za automobile.

Veliki broj mještana, vikendaša i turista, ipak, prolazi uskim putem. Stanovnici tog kraja svakodnevno pomažu turistima da zamijene gumu. Uz veliko drmusanje, reporteri “Vijesti” su se vozili putem preko Veruše i sreli dvojicu mještana, kojima je na Toplom potoku pukao karter na automobilu.

Vozač Nenad Vukčević nije uspio da izbjegne kamen, iako je njegov auto dosta “visok”, pa je na cesti ostao nekoliko metara dugačak trag od prosutog motornog ulja.

Obično do Mokre ide putem preko Kuča, ali tog dana je morao da svrati kod prijatelja na Verušu... “Znao sam da je ovako loš put, ali mislio sam da ću uspjeti da prođem jer je automobil visok. Otkad znam za sebe put je ovakav, nikada se ništa u njega uložilo nije. Ne znam kako sada da auto prebacim do Podgorice”, kazao je Vukčević.

Galerija

Bonus video: