Za sada 4 prekršajne prijave zbog napada na LGBT povorku u Budvi

Koalicija KORAK, koju čini osam NVO iz Srbije, Crne Gore i sa Kosova, osudila je fizičko nasilje čiji je cilj bio sabotiranje prve crnogorske Parade ponosa
51 pregleda 86 komentar(a)
Ažurirano: 26.07.2013. 09:29h

Civilni sektor je osudio fizičke i verbalne napade na učesnike prve crnogorske Parade ponosa, a od Uprave policije zatraženo je i da napravi bezbjednosnu procjenu Zdravka Cimbaljevića, lidera LGBT Forum Progres.

Policija još nije procesuirala huligane koji su izazvali nerede jer je, kako je zvanično odgovoreno “Vijestima”, u toku “njihovo identifikovanje”.

“S obzirom da se radi o kompleksnom predmetu, imajući veliki broj lica koja su se agresivno ponašala tokom Parade, nismo u mogućnosti da vam u ovom momentu saopštimo detalje vezano za policijske aktivnosti koje se upravo sprovode,” navodi se u odgovoru Uprave policije koji je potpisala portparola Tamara Popović.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti” niko od privedenih nije zadržan, a za sada je izvjesno da će prekršajne prijave biti podnijete protiv samo četiri osobe.

Koalicija KORAK, koju čini osam NVO iz Srbije, Crne Gore i sa Kosova, osudila je fizičko nasilje čiji je cilj bio sabotiranje prve crnogorske Parade ponosa.

"Pohvaljujemo reagovanje policije koja je i pored zabilježenih incidenata, uspjela da obezbjedi da Parada bude održana. Takode, prisustvo predstavnika određenih političkih partija, institucija, aktivista za ljudska prava, doprinosi podizanju svijesti o tome da svaka vrsta isključivosti, predrasuda, marginalizovanja odredenih grupa i njihovih potreba uskraćuje mogućnost punog razvoja čitavog društva", saopštili su iz koalicije.

Napominju da je u Srbiji vlast tri puta posustala, zabranivši održavanje Parade ponosa i time LBGT zajednici povrijedila Ustavom garantovano pravo na slobodu okupljanja.

"Pozivamo nadležne organe da urade bezbednosnu procjenu lidera LGBT Forum ProgresZdravka Cimbaljevica, koji je i uoči održavanja SeaSide Pride-a bio meta monstruoznih izraza mržnje, i preduzmu sve neophodne mjere i radnje kako bi njegov život i pravo na slobodno kretanje bili zaštićeni", kazali su iz te koalicije.

Za CRNVO dešavanja na Paradi pokazuju da crnogorsko društvo još uvijek zarobljeno u stereotipima i predrasudama prema LGBT populaciji.

“Posebno zabrinjava činjenica da se lideri političkih partija nijesu ogradili od izjava svojih partijskih kolega i koleginica na lokalnom nivou, koji su, sakrivajući svoje homofobične stavove iza brige za turističku sezonu jasno stavili do znanja da su im prava građana i građanki čije interese trebaju da zastupaju u drugom planu”, kazala je Marina Vuković iz CRNVO.

Srpska lista je najavila organizovanje protestne šetnje ,,Za spas porodice i razuma'', 27. oktobra u Podgorici, za kad je najavljena Parada ponova u glavnom gradu

Za Jelenu Čolaković-Dacić iz Juventasa prekjučerašnje slike iz Budve su šokantne."Nivo homofobije koji je i u istraživanjima javnog mnjenja pokazan kao visok je u svom punom kapacitetu ovih dana demonstriran.

S toga je obaveza države da pojača aktivnosti na edukaciji građana, ali i revnosnom sprovođenju zakona kojim se sankcioniše nasilje, pobuđivanje i iskazivanje mržnje", kazala je ona.

Ona je kazala da događaj u srijedu treba da bude lekcija na osnovu koje državni organi treba da analiziraju svoje postupke i pripeme se za naredno masovno okupljanje LGBT osoba i prijatelja koje je zakazano za oktobar 2013. godine.

Verbalno i fizičko nasilje nad LGBT populacijom je osudio i Evropski pokret u Crnoj Gori.

Srpska lista je najavila organizovanje protestne šetnje ,,Za spas porodice i razuma'', 27. oktobra u Podgorici, za kad je najavljena Parada ponova u glavnom gradu.

Tim činom žele, kako su saopštili, da iskažu protest zbog, kako su kazali, skrnavljenja krsne slave brojnih pravoslavnih vjernika od strane promotera i finansijera “Parade ponosa”.

Konjević sa šefovima policije

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević primiće danas rukovodioce u Upravi policije koji su bili zaduženi za bezbjedno organizovanje i održavanje Parade ponosa Sastanku će prisustvovati i direktor Uprave policije Slavko Stojanović, najavljeno je iz MUP-a.

Galerija

Bonus video: