Izrazili bojazan

Koalicija KORAK: Uraditi bezbjedonosnu procjenu za Zdravka Cimbaljevića

Ovu koalicija snažno je osudila akte fizičkog nasilja pripadnika grupa okupljenih u cilju sabotiranja prve crnogorske Parade ponosa
82 pregleda 4 komentar(a)
Zdravko Cimbaljević Parada film, Foto: Savo Prelević
Zdravko Cimbaljević Parada film, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.07.2013. 14:14h

Koalicija KORAK, koju čini osam nevladinih organizacija iz Srbije, Crne Gore i Kosova pozivale su nadležne organe da urade bezbjedonosnu procjenu lidera LGBT Forum Progres Zdravka Cimbaljevića, kako bi njegov život i pravo na slobodno kretanje bili zaštićeni.

Ovu koalicija snažno je osudila akte fizičkog nasilja pripadnika grupa okupljenih u cilju sabotiranja prve crnogorske Parade ponosa, „koji su bili propraćeni govorom mržnje prema učesnica skupa“.

„Koalicija KORAK sa žaljenjem uočava da su već na samom početku Parade učesnici kamenovani i gađani čašama, flašama i drugim predmetima iz obližnjih ugostiteljskih objekata od pripadnika navijačkih grupa, ali i pojedinih građana, što predstavlja otvorene akte nasilja i dokaz da se crnogorsko društvo još nije izborilo sa visokim nivoom homofobije“, navodi se u saopštenju.

Oni su pohvalili reagovanje policijskih snaga koje su, kako se navodi, uprkos zabilježenim incidentima, uspjele da obezbijede da Parada bude održana, iako je kratko trajala.

Koalicija KORAK iskazala je poštovanje kolegama iz LGBT Foruma Progres za, kako su kazali, hrabrost u svakodnevnoj istrajnoj borbi za unaprjeđenje položaja LGBT osoba.

„U tom kontekstu, pozivamo nadležne organe da urade bezbedonosnu procjenu lidera LGBT Forum Progres Zdravka Cimbaljevića, koji je i uoči održavanja SeaSide Pride-a bio meta monstruoznih izraza mržnje, i preduzmu sve neophodne mere i radnje kako bi njegov život i pravo na slobodno kretanje bili zaštićeni”, kaže se u saopštenju.

Iz te koalicije naveli su da prisustvo predstavnika određenih političkih partija, institucija i aktivista za ljudska prava doprinosi podizanju svijesti o tome da svaka vrsta isključivosti, predrasuda, marginalizovanja određenih grupa i njihovih potreba uskraćuje mogućnost punog razvoja čitavog društva.

Koalicija KORAK pozdravila je napore Crne Gore i njenih policijskih snaga da se, uprkos negodovanjima, Parada ponosa održi.

„Napominjemo da je u Srbiji vlast tri puta posustala, zabranivši održavanje Parade ponosa u posljednjem času (2009, 2011. i 2012) i time LBGT zajednici povrijedila Ustavom garantovano pravo na slobodu okupljanja”, dodaje se u saopštenju.

Koaliciju KORAK čine YUCOM, Beogradski centar za ljudska prava, CHRIS mreža za ljudska prava, Gej Strejt Alijansa, Fond za humanitarno pravo, Inicijativa mladih za ljudska prava (Kosovo), Centar za građansko obrazovanje (Crna Gora), LGBT Forum progres (Crna Gora).

Preporučujemo za Vas