Ponos hrabrih i sramota kukavica

Iako je u jednom trenutku izgledalo da će sve izmaći kontroli, povorka je okončana bez većih nemira
133 pregleda 233 komentar(a)
Ažurirano: 25.07.2013. 07:27h

Prva gej parada u Crnoj Gori, koja je u organizaciji LGBT Foruma progres održana juče u Budvi, ostala je u sijenci višečasovnih provokacija i otvorenih napada više stotina protivnika i huligana na učesnike.

Iako je u jednom trenutku izgledalo da će sve izmaći kontroli, uslijed izliva mržnje i netolerancije prema pripadnicima LGBT zajednice, povorka je okončana bez većih nemira. Epilog je privođenje 22 osobe, desetoro povrijeđenih i ružna slika koja je, kako je juče ocijenjeno, poslata iz Budve.

Dvije osobe su tokom okupljanja, kako je saopštila Uprava policije, zadobile lakše tjelesne povrede od predmeta bačenih iz mase, a na osnovu snimaka se radi na utvrđivanju identiteta onih koji su izazvali incidente.

Oko 500 ljudi napadalo Povorku, 20-ak povrijeđenih >>>

Ponosno prošetali Budvom >>>

Povrede je tokom sukoba sa policijom zadobilo više navijača, a nekoliko huligana je dobilo udarce pendrekom u glavu. Policija ne želi da saopšti imena privođenih, a među njima su, prema informacijama “Vijesti”, Nikola Arsović, maloljetni M.D i bokser Nikola Sjekloća.

Video: Zoran Bojović

Iako su očevici tvrdili da ga je policajac nekoliko puta udario, Sjekloća,koji je Budvanin, to nije htio da komentariše, tvrdeći da je tamo bio slučajni prolaznik.

Majka maloljetnika A.D. tvrdi da on nije napadao policiju, ali da je zauzvrat “dobio nogom u g...”.

Buvanski zvaničnici ćute o nasilju

Niko od zvaničnika budvanske Opštine juče nije želio da komentariše događaje u prijestonici turizma.

Da se nakon prekjučerašnjih umrlica i peticije nije olako prešlo preko svega, potvrđuje i činjenica da su vlasnici otvorenih šankova, za čijim stolovima su sjedjeli učesnici parade, pozvali sveštenika Pravoslavne crkve Borisa Radovića, koji je osveštao terase, nazivajući tek okončani događaj “paradom srama”.

Sveštenik pozvan da osvešta mjesto gdje su sjedjeli LGBT aktivisti, Foto: Vuk Lajović

I pored svega što su preživjeli, kao i činjenice da im niko od vlasnika okolnih lokala nije dozvolio da se prikopčaju na struju, učesnici Parade ponosa su bili jednoglasni da je ovo veliki dan za Crnu Goru.

Ambasada SAD i OEBS osudili nasilje

Američka ambasada je osudila nasilje i govor mržnje prema učesnicima Parade i pozvala Vladu da preduzme odgovarajuće mjere protiv osoba koje su odgovorne za takva djela.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava saopštilo je da je današnji skup demokratski iskorak i pokazao da se u Crnoj Gori poštuje sloboda okupljanja i izražavanja. Šef Misije OEBS-a u Crnoj Gori Lubomir Kopaj izjavio je da je današnji napad na učesnike „Parade ponosa“ u Budvi prijetnja slobodi mirnog okupljanja.„Misija OEBS-a osuđuje agresiju protestanata koji su prekinuli ovo mirno okupljanje,” rekao je on.

Zašto Đukanović nije u Budvi?

Tokom premijerskog sata lider SNP-a Srđan Milić poručio je premijeru Milu Đukanoviću i ministrima da je trebalo da prisustvuju Povorci ponosa. „Zašto niste pošli tamo kad branite prava svih u Crnoj Gori? Što vas je to omelo? Niko nije na spisku, meni je žao ako iz Vlade kažu da smo svi na spisku jer ne znam na koji spisak se misli. Vjerovatno ne na one iz Srbije ili vojno-obavještajnih službi“, kazao je Milić, reagujući na Đukanovićeve navode da Vlada čini sve da zaštiti ovu potencijalno ugroženu manjinu.

Đukanović je kazao da sa puno senzibiliteta gleda na poštovanje ljudskih prava, kao i da ovakvi događaji pokazuju da li neko razumije to što radi, da li mu je stalo do toga ili samo do političkog paradiranja.

„Možete biti gdje god hoćete, i da ste tada kontraproduktivni ili beskorisni, gdje god da se nađete na paradi ili u parlamentu. Jako je važno da mi svojom dosljednom primjenom politika razumijemo potrebe potencijalno ugroženih kategorija stanovništva“, dodao je on.

Nema ništa protiv povorke, van sezone

Predsjednik Fudbalskog savez Crne Gore Dejo Savićević je paradu propratio sa poznanicima iz kafića "Sole Mio" , a kako su javili beogradski mediji, nije štedio uvreda učesnike povorke . On je za “Vijesti” potvrdio da je “bio tamo kao stotine drugih ljudi”.

“Sa strane sam gledao jer me interesovalo kako će da prođe, nisam dobacivao, interesovalo me kako će da bude i onda se nađe neki smrad od novinara da izmisli neku senzaciju”, rekao je. Na pitanje šta misli o LGBT, on je kazao da parada “Budvi ništa nije trebala u jeku turističke sezone”.

“Kad sezone prođe ako hoće neka šetaju ako nešto treba da su uradi zbog EU, zbog nekog poglavlja ili pregovora,” dodao je on, tvrdeći da dobacivanja i uvrede ne liče na njega.

Galerija

Bonus video: