Inženjer pred otkazom zbog izjave “Vijestima”

Direktor Željezničkog prevoza suspendovao Milisava Dragojevića nakon što je upozorio da mašinovođe nijesu prošle obuku za nove vozove
90 pregleda 29 komentar(a)
Ažurirano: 25.07.2013. 07:41h

Milisav Dragojević, jedan od najiskusnijih inženjera u Željeznici, mogao bi ostati bez posla samo zato što je obznanio da mašinovođe koje će upravljati novim vozovima iz Španije nijesu prošle zakonom i željezničkim propisima predviđenu praktičnu obuku.

Dragojević je nakon izjave u “Vijestima” udaljen sa posla i protiv njega je pokrenut disciplinski postupak “nakon kojeg će dobiti šta je zaslužio”.

“Vijesti” su u subotu objavile tekst "Mašinovođe na brzu ruku dobile vozačke dozvole”, u kojem je objašnjeno da oni koji treba da voze nove vozove nijesu prošli praktičnu obuku.

U upravi Željezničkog prevoza je zbog toga nastala pomama pa je odmah u ponedjeljak krenula odmazda protiv Dragojevića. Na signal izvršnog direktora kompanije Milojice Zindovića reagovao je Dragojevićev šef, direktor Sektora za međunarodni saobraćaj Milovan Janković, predlažući da ga udalji sa posla dok se ne okonča disciplinski postupak protiv njega.

Janković je uputio taj zahtjev, a Zindović isti dan potpisao rješenje kojim se Dragojević “privremeno udaljava sa rada” do okončanja disciplinskog postupka, koji će voditi upravo on.

On je, sudeći po objašnjenju “Vijestima”, već odlučio šta će sa Dragojevićem.

“Dragojević je udaljen sa posla do okončanja disciplinskog postupka kojim će dobiti šta je zaslužio, a šta je zaslužio vidjećemo kad se taj postupak završi”, kratko je kazao za “Vijesti” Zindović , prekidajući razgovor uz obrazloženje da je u gužvi i da zovemo Jankovića.

Janković je prvo odbio da govori, ali se nekoliko minuta kasnije javio citirajući rješenje o Dragojevićevom udaljenju sa posla.

“Učinio je povredu radne obaveze i dužnosti koja se sastoji u nepostojanju nadležnosti i ovlašćenja za davanje informacija vezanih za aktivnosti u Sektoru za lokalni prevoz, što može da ima za posljedicu nanošenje štete Željezničkom prevozu”, objasnio je on.

On je priznao da se uprava nije bavila time je li istina ono što je Dragojević rekao, nego, navodno, samo da on nije bio ovlašćen da govori u ime kompanije. Nakon objašnjenja da je Dragojević govorio u svoje ime i na temelju skoro četvorodecenijskog iskustva i da se u tekstu i ne pominje gdje je zaposlen, Janković je ponovio: ”On ipak radi u mom sektoru”.

Iz Željezničkog prevoza nije demantovana nijedna tvrdnja koju je Dragojević izrekao.

“Vijesti” juče nijesu uspjele da dobiju komentar glavnog čovjeka crnogorske željeznice Rešada Nuhodžića bez čijeg znanja se ne donosi nijedna iole ozbiljnija odluka u ovom sektoru. Nuhodžić koji je direktor Vladinog Direktorata za željeznice oglušio se na poziv i sms poruku “Vijesti”.

Iz Željezničkog prevoza nije demantovana nijedna tvrdnja koju je Dragojević izrekao

Dragojević: Rekao sam istinu u svoje i ime struke

Dragojević u izjašnjenju koje je napisao na zahtjev šefova kaže da “stoji iza izjave koju je dao novinaru, ne kao zvaničnik, nego u svojstvu stručnog lica iz oblasti vuče vozova”.

“Objasnio sam kako se vrši obuka i provjera znanja mašinovođa za sticanje prava upravljanja vozovima za koju prethodno nijesu imali stručni ispit na osnovu Zakona o bezbjednosti željezničkog saobraćaja i Pravilnika o stručnoj spremi radnika koji neposredno učestvuju u vršenju željezničkog saobraćaja”, napisao je Dragojević. On u toj izjavi kaže da će u svojoj zaštiti koristiti sva moguća zakonska sredstva.

“U slučaju potrebe koristiću i medijsku zaštitu da bi javnost znala kako se ljudi kažnjavaju za javno izgovorenu riječ u ime iskustva i struke”, napisao je on.

Babić: Nekada to nije moglo tako

Jovo Babić, jedan od najstarijih živih željezničara u državi kaže da se nekada znalo kako se postaje mašinovođa. On je potvrdio Dragojevićev stav da se prvo mora proći teorijska obuka, položiti taj ispit i nakon toga pristupiti praktičnoj obuci uz mašinovođu koji ima iskustvo na novoj seriji.

“Tek nakon toga se moglo postati mašinovođa. To je tako bilo kada sam ja bio i nije moglo drugačije”, kaže inženjer Babić, koji je pored mnogo odgovornih dužnosti u nekadašnjoj željeznici obavljao i funkciju predsjednika ispitne komisije za mašinovođe.

Galerija

Bonus video: