Beograd Prajd pozdravio održavanje parade u Budvi

"Građani i građanke mogu da se ne slažu sa organizovanjem Parade ponosa u Budvi, ali ne smiju da svojim djelovanjem uskraćuju ta prava drugima"
1 komentar(a)
parada ponosa Budva, Foto: TV Vijesti screenshot
parada ponosa Budva, Foto: TV Vijesti screenshot
Ažurirano: 24.07.2013. 13:47h

Beograd Prajd pozdravio je održavanje Parade ponosa u Budvi i ocijenio da ona može biti od strateške važnosti za razvoj LGBT prava u Crnoj Gori.

"Parada u Budvi održana je legalno, nenasilno, uz poštvovanje i uvažavanje razlika. Međutim, druga strana je pokazala svoje lice kada su huligani napali kolonu. Još više zabrinjava činjenica da su se njima pridružili i građani koji su kamenovali i vodom polivali učesnike Parade", navodi se u saopštenju Beograd Prajda.

Kako se dalje navodi, "ovo ukazuje da pored postojanja tzv. političke volje, mora permanento da se radi na promjeni sistema vrijednosti društva u kome je javno iskazivanje nasilja moguće".

"Građani i građanke mogu da se ne slažu sa organizovanjem Parade ponosa u Budvi, ali ne smiju da svojim djelovanjem uskraćuju ta prava drugima, niti da direktno ugrožavaju život učesnicima", navodi se u saopštenju.

Beograd Prajd je ocijenio da Parada ponosa u Budvi treba da bude shvaćena kao generalna proba istog skupa u Podgorici.

"Parada ponosa u Budvi je proba za paradu u Podgorici najavljenu za 27. oktobar, a čiji će ishod nedvosmisleno pokazati kako se crnogorska država, vlast, institucije i političari zaista odnose prema svojim građanima", saopšteno je iz Beograd prajda.

Bonus video: