Marović protiv parade jer brine za sezonu

Predstavnici gej populacije i oni koji podržavaju borbu za njihova prava danas će prošetati Budvom
114 pregleda 109 komentar(a)
Ažurirano: 24.07.2013. 09:47h

Uprkos buntu građana Budve i predstavnika političkih partija, koji su tražili da se odloži najavljena parada ponosa, ona će danas ipak biti održana ispod bedema Starog grada.

Zakazana je tačno u podne a učesnici bi najvjerovatnije trebalo da prošetaju od parka, ispod zidina Starog grada, do stare autobuske starnice. Odatle će se rivom vratiti na polaznu tačku.

LGBT Forum Progres: Otkazuju nam organizovani prevoz >>>

Predstavnici državnih institucija i ambasada u Crnoj Gori, kao i brojne organizacije najavili su juče da će poslati svoje predstavnike.

U prvom redu to će biti predstavnici Vlade, Skupštine, resopornog Ministarstva za ljudska prava i Ombudsman.

Prisustvo su najavili i Predstavnici Evropske delegacije u Crnoj Gori i britanske ambasade.

Organizatori protesta LGBT Forum Progres sinoć je saopštio da ima ozbiljne opstrukcije pri organiziovanju parade.

Povorka će ići Slovenskom obalom do bivše autobuske stanice, gdje skreće ka šetalištu pored marine i vraća se nazad do zidina Starog grada

“Reakcije dijela lokalne javnosti u Budvi i pojedinih političkih struktura, među kojima ima i odbornika i poslanika iz demokratskog bloka, su nekorektna i nedobronamjerna i ne doprinose socijalnoj inkluziji već podstiču na nasilje i promociju društva s građanima drugog ili nižeg reda.

Trenutno je najozbiljniji problem taj što su nam prevoznici otkazali ranije dogovoreni organizovani prevoz iz Podgorice. Vlasnici odbijaju da to urade dijelom zbog ličnih uvjerenja dijelom usled straha za svoja vozila u slučaju napada na povorku i saobraćajni konvo,” navodi se u saopštenju.

Nije dobro da turisti ponesu slike kordona

Vijest o održavanju parade juče je izazvala erupciju negodovanja u Budvi, koje je osvanulo izlijepljeno čituljama sa imenom predsjednika Foruma Zdravka Cimbaljevića.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti” održavanju parade, koja je do sada više puta najavljivana i odlagana u Podgorici, protivi se potpredsjednik DPS Svetozar Marović.

On smatra da sada nije pravi trenutak za to zbog turističke sezone, i da nije dobro da turisti odu sa slikom policijskih kordona iz Budve.

Takođe, Marovićeva argument je da poznate turističke destinacije nijesu imale Paradu ponosa. On juče to nije potvrdio ni demantovao, niti je odgovarao na molbu “Vijesti” da prokomentariše najavljeni događaj.

Da bi se izbjegli mogući incidenti, policija je proglasila visok stepen bezbjednosti pa imaju naređenje da privedu svaku osobu za koju se i nasluti da može provocirati nerede ili neprijatnosti učesnicima povorke.

U noći između ponedljeljka i utorka, nakon što je najavljena parada, gotovo sva mjesta za oglašavanje osmrtnica u Budvi osvanula su oblijepljena odštampanom čitiljom sa više nego uvredljivim tekstom.

Iako su one sa većine tabli uklonjene, oglašavanje smrti Cimbaljevića, koje je objavljeno da će se desiti, upravo danas na dan održavanja gej parade, mogli su građani tokom cijelog dana pročitati na većini lokacija u centru grada.

Vlada i NVO osudile objavljivanje čitulja

Vlada Crne Gore i mnoge nevladine organizacije osudile su takvo ponašanje, ocijenjujući ga nedopustivim.

Oblepljivanju grada prethodila je, možda najveća, ikad organizovana akcija prikupljanja potpisa. Čini se da Budva, nikada nije bila tako jedinstvena, ni u mnogo „težim situacijama“ kao što je to bilo juče pred održavanje parade ponosa, jer je bukvalno za manje od 24 časova prikupljeno gotovo 1.500 potpisa građana, koji su tražili odlaganje gej parade.

A građani su potpisivali peticiju u svim djelovima grada, u svim popularnim lokalima, terasama , na šankovima, plažama, „kružila“ je peticija koja se potpisivala.

Podržale su je i brojne javne ličnosti, iz svih sfera kulturnog i društvenog života, nezadovoljni, što je Budva u jeku sezone, određena da bude domaćin prvoj Paradi ponosa zbog bozni da bi se mogli dogoditi i incidenti, što bi negativno uticalo na održavanje sezona,.

Bunt su prekjuče prvi započeli ugostitelji ispred zidina Staroga grada, nezadovoljni što će upravo između njihovih terasa biti postvaljena bina . Naime, pola sata iza ponoći, u jeku nažešćeg provoda više od dvije hiljada mladih, koji su se zabavaljali na šankovima uz stariogradske bedeme, iznenada je prekinuta muzika, nakon čega je održan i govor protiv održavanja gej parade.

Bunt se proširio i na navijačke grupe, a prvi su iskazali navijači fudbalskog kluba “Partizan,” koji su oštro osudili taj događaj.

Navijači, njih 1000, članovi NVO Udruženje prijatelja i navijaca JSD Partizan”, uputili su energičan protest zbog najavljenog održavanja gej parade u Budvi.

Vlada: Štitimo prava svih građana

Govor mržne je osudio ministar za ljudska prava Suad Numanović i Vlada.

“Posebno objavljivanje čitulja, što predstavlja izraz nedostatka demokratskih kapaciteta onih pojedinaca koji stoje iza ovakvih poruka i koji su u današnje vrijeme, u 21. vijeku, spremni da šalju prijeteće poruke onima koji se na bilo koji način razlikuju od njih. Vlada je uvjerena da Crna Gora ima demokratske kapacitete da štiti ljudska prava svakog građanina bez obzira na razlike i bilo koje lično svojstvo”, stav je Vlade.

Akcija za ljudska prava,Koalicija KORAK koju čine YUCOM, Beogradski centar za ljudska prava, CHRIS mreža za ljudska prava, Gej Strejt Alijansa (iz Srbije); Fond za humanitarno pravo, Inicijativa mladih za ljudska prava (iz Kosova); Centar za građansko obrazovanje (CGO), LGBT Forum progres (iz Crne Gore), NVO Kvir Montenegro i Institut alternativa oštro su osudili sve pozive na mržnju i nasilje prema organizatorima i učesnicima sjutrašnjeg skupa a posebno akciju čitulja.

“Država je dužna da omogući svakome nesmetano ostvarivanje ljudskih prava na slobodno okupljanje i kretanje, bez obzira na lična svojstva, i očekujemo da policija u skladu s tim zaštititi organizatore i učesnike sjutrašnjeg skupa od nasilnika koji bi da ta prava uskrate svima onima koji im se iz bilo kog razloga ne sviđaju”, saopštila je HRA.

I ambasade uz povorku

Vladu će na Paradi predstavljati savjetnik premijera za ljudska prava Jovan Kojičić, Skupštinu savjetnica za odnose sa javnošću Snežana Burzan, dok će u ime Ministarstva za ljudska i manjinska prava biti pomoćnici Blanka Radošević Mitrović i Sabahudin Delić. Dolazak su najavili Ombudsman Šućko Baković i njegova zamjenica Marijana Laković.

Svog predstavnika imaće Građanska alijansa, Juventas, Sigurna ženska kuća, koju će predstavljati Ljiljana Raičević, Tea Gorjanc- Prelević u ime Akcija za ljudska prava i drugi. Od političkih partija DPS je delegirala Halila Dukovića, dok Pozitivna šalje Anu Ponoš. “Britanska ambasada će se pridružiti proslavi SeaSide Pride u Budvi. Smisao ove parade nije samo u tome da pripadnici LGBT populacije zastupaju svoja prava, već i u tome da svi mi, i strejt i gej, podržimo njihovu zahtjeve za ravnopravnost”, poručili su iz Ambasade u Podgorici.

Iz američke ambasade su kazali da su dobili poziv za prisustvovanje Paradi, ali suviše kasno da bi to uključili u plan aktivnosti. “Izražavamo najbolje želje organizatorima i učesnicima parade i pratićemo pažljivo razvoj događaja u Budvi. Apelujemo na one koji su se već istakli govorom mržnje i prijetnjama nasiljem da poštuju prava svih građana, uključujući slobodu izražavanja, udruživanja i mirnog okupljanja”, kazali su “Vijestima” iz Ambasade.

Iz Ambasade Njemačke su saopštili da osuđuju svaki oblik diskriminacije po osnovu seksualne orijentacije. “Zato očekujemo da će nadležni organi osujetiti bilo kakve prijetnje i garantovati bezbjednost učesnicima parade”.

Specijalci, posebna i interventna jedinica u Budvi

Uprava policije procijenila je da će se prva crnogorska Parada ponosa održati bez incidenata. Učesnike i čitav događaj obezbjeđivaće oko 1000 pripadnika Specijalne antiterorističe jedinice (SAJ), Posebne jedinice policije (PJP), Interventne jedinice poliicije (IJP) i uniformisane policija. SAJ i PJP biće u kompletnom sastavu, kao i IJP iz svih gradova, potvrđeno je “Vijestima” iz više izvora u UP.

Prema nezvaničnim informacijama policajcima je naređeno da ne dozvole ni pristup učesnicima parade, pa bi, lisice na ruke mogle biti stavljene čak i onima koji grublje krenu ka povorci. Na prilazima Budvi, policija će, saznaju “Vijesti” kontrolisati sve sumnjive pojedince ili grupe, poput desničarskih ili navijačkih iz drugih gradova, koji bi eventulano ugrozili održavanje manifestacije.

Nekoliko minuta prije podne, sa dva autobusa, koji će se parkirati na parkingu ispred zgrade Zeta filma, doći će učesnici i organizatori parade ponosa.

Ko ne voli da gleda neka ostane kući

“Čovjek se na takvim paradama, u kojima se pokušava saopštiti nešto o vlastitoj seksualnosti, vjerovatno pojavljuje iz vlastitih razloga i u svoje ime. Teško na takvoj paradi da možete biti u ime porodice a kamoli u ime političke koalicije”, kazao je Danilović.

On je rekao da to treba prepustiti privatnosti i želji svakog pojedinca i da je najvažnije da sve prođe u skladu sa zakonom.

Danilović je rekao da se u DF nijesu bavili pardom ponosa i da on lično, ne bi prisustvovao nikada takvoj paradi jer smatra da se seksualnost nigdje u svijetu, ma koliko nam svijet držao pridiku iz moralnih u kultoroloških razloga, ako nema nekog dubljeg ekonomskog i turističkog interesa, takve stvari ne rade same od sebe.

“Ja vjerujem da u Crnoj Gori postoje grupe koje su ugroženije od gej populacije i želio bih da se napravi parada ugroženih žena po različitim osnovama”, kazao je Danilović.

Galerija

Bonus video: