Zakupci tvrde da je tender namješten: Kirije kao da smo u Dubaiju, a ne Kotoru

Zakupac poslovnog prostora u zgradi Muzičke škole u drevnom gradu Branko Kovačević tvrdi da je tender te ustanove namješten
252 pregleda 5 komentar(a)
Kotor, Foto: Ivana Komnenić
Kotor, Foto: Ivana Komnenić
Ažurirano: 24.07.2013. 07:41h

Zakupac poslovnog prostora u zgradi Muzičke škole u Kotoru Branko Kovačević tvrdi da je tender za davanje u zakup koji raspisuje Muzička škola namješten, te da nije ispoštovana procedura. Zbog toga se, kaže, obratio i MANS-u sa zahtjevom da ispitaju cijeli postupak.

Kovačević, koji je 10 godina zakupac poslovnog prostora u kojem radi suvenirnica, tvrdi da je 18. jula dobio zvanično obavještenje da je tender oboren, te da nije bio obaviješten da je 16. jula objavljen novi.

“Sve se namješta u korist mojih komšija Martinovića, zakupaca jednog od susjednih lokala, jer je njihov sin Ratimir Martinović, poznati pijanista, nekada bio direktor Muzičke škole”, tvrdi Kovačević.

Objašnjava da su proteklih godina, on i još nekoliko zakupaca poslovnih prostora vlasništvo Muzičke škole, imali ugovore o zakupu koji su produžavani.

“Od prije dvije-tri godine počeli su sa raspisivanjem tendera, a direktorica škole Marina Dulović je odlučivala koliko će tender da traje, odnosno ograničila rok na godinu, s tim što je kad istekne tender, produžavala rok aneksom ugovora na mjesec ili dva. Do prošle godine nijesmo imali nikakve račune, već smo kirije uplaćivali na račun škole. Šta se dešavalo s tim novcem ne znamo, kao ni da li su plaćali porez. Mislim da nijesu”, kazao je Kovačević. Tender, na kojem je Kovačević konkurisao za dva prostora, raspisan je prije tri mjeseca.

“Osim za prostor čiji sam zakupac deset godina, konkurisao sam i za prostor čiji su zakupci Martinovići. Na licitaciji je učestvovala firma koja se vodi na moju suprugu, priložili smo svu potrebnu dokumentaciju".

"Međutim, Martinovići su podigli cijenu na 2.000 eura mjesečnog zakupa, nakon čega sam se žalio komisiji da ta ponuda nije čista jer nije uplaćen depozit koji je bio potreban. Komisija je nakon pet dana odlučila da smo mi dobili prostore na tenderu".

"Zatim su oni uložili žalbu, a direktorica škole, umjesto da naloži da se lokali isprazne, nastavlja da radi sa svima nama. Zakačili su se za jednu stavku u tenderu koju, navodno, nijesmo ispunili. Trebalo je da navedemo čime ćemo da se bavimo".

"A, u tenderskoj dokumentaciji postoji list u kojem je navedeno da ćemo da se bavimo trgovinom. Nije mi jasno šta je ponovo trebalo da uradimo, da li da na bjanko papiru ponovo napišemo čime ćemo da se bavimo. Tako da je to bio samo izgovor”, kazao je Kovačević.

Ističe da plaćaju veoma visoku početnu cijenu zakupa od 70 eura po kvadratu, dok početna cijenom, kako tvrdi, za poslovne prostore u vlasništvu Opštine iznosi 18 eura.

“Stvarno je to mnogo za prostor od deset kvadrata, pa da je u pitanju Dubai, a ne Kotor. U početku je kirija bila 250 eura, pa ju je onda Dulović na svoju ruku podigla na 500, pa na 600 eura. Svake godine sve je veća cijena. Sve ovo vrijeme smo skuplje plaćao moj prostor nego Martinović svoj od 16 kvadrata u istoj zgradi, čak na boljoj poziciji od moje”, kazao je Kovačević.

“Vijesti” juče od Marine Dulović nijesu uspjele dobiti komentar jer je na godišnjem odmoru.

Bonus video: