Bobotov kuk: Moskovljani skoro devet sati bili zaglavljeni u liticama

Vojinović je kazao da su ovi planinari bili opremljeni ali ne i naučeni za boravak u planini
137 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 23.07.2013. 09:37h

Bračni par Marina (27) i Stanislav (26) Nasibullin iz Moskve spašeni su nepovrijeđeni iz litica Lučinog vrha, nedaleko od Bobotovog kuka, u dramatičnoj akciji koju su tokom noći između ponedjeljka i utorka izveli pripadnici Gorske službe spasa Crne Gore.

Oni su se iz kampa u kome su boravili odjavili popodne sa namjerom da kampuju u planini i krenuli prema Bobotovom kuku, ispričao je "Vijestima" član GSS Zoran Šaco Vojinović.

"Nakon što su promašili markaciju i umjesto da sa Velike previje idu dalje prema Bobotovom kuku ostali su zaglavljeni u liticama. Oko 20,45 pozvali su kol centar, policija nas pa smo krenuli i do njih stigli u ponoć. Uspeli smo se iznad njih, obavili potrebne pripreme i koristeći alipinističku užad spustili se do njih a onda ih bezbjedno evakuisali na sigurnu poziciju. U dva sata poslije ponoći počeo je silazak do vozila a kraj akcije se desio u 05,30 časova", kaže Vojinović nakon pete ovogodišnje intervencije u kojoj su pored njega učestvovali članovi GSS Mišo Nikolić, Radule Vujičić i Mladen Novović.

Vojinović je kazao da su ovi planinari bili opremljeni ali ne i naučeni za boravak u planini.

"U pohod su krenuli u 16 časova. To je, za one koji namjeravaju bivakovati, vrijeme kada se pronalazi lokacija i postavljaju šatori. Srećom, njihova nepromišljena avantura završila se samo sa strahom, panikom, a bilo je i hladno."

Bračni par iz Rusije iznajmio je sobu u hotelu "Žabljak" gdje su do kasno odmarali.

Galerija

Bonus video: