TO Žabljak organizovala obilježavanje Međunarodnog dana Dunavskog sliva

"Crna Gora, kao zemlja članica Dunavskog sliva, preko Ministarstva poljoprivrede, sektora za vodoprivredu, aktivno je uključena u ovaj projekat, kroz koji su obezbijeđena i značajna sredstva od Svjetske banke, koja se kroz preko udruženja i organizacija ulažu u oblast očuvanja životne sredine, sa akcentom na vodene resurse"
70 pregleda 0 komentar(a)
Obilježavanje Dana Dunavskog sliva, Foto: Obrad Pješivac
Obilježavanje Dana Dunavskog sliva, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 16.07.2018. 12:45h

Turistička organizacija (TO) Žabljak, ove godine je nacionalni koordinator za obilježavanje "Dana Dunava", a kroz poruku "Aktiviraj se za zdraviji Durmitor" organizovala je obilježavanje Međunarodnog dana za zaštitu voda Dunavskog sliva, pod sloganom "Evropski dan Dunavskog sliva na Crnom jezeru".

"Manifestacija je realizovana u zajedničkoj organizaciji GWP CEE (Globalno udruzenje za zaštitu voda Centralne i Istočne Evrope i ICPDR (Internacionalne komisije za zaštitu Dunava)", kaže direktorica TO Žabljak Vanja Krgović Šarović, a njen cilj je da se zaštite vode, animiraju najmlađi da svojim stilom razmišljanja i načinom života utiču utiču na očuvanje prirode, kao i da se uvežu sve zemlje dunavskog sliva, dakroz realizaciju zajedničkih projekata ostvare takve rezultate.

"Crna Gora, kao zemlja članica Dunavskog sliva, preko Ministarstva poljoprivrede, sektora za vodoprivredu, aktivno je uključena u ovaj projekat, kroz koji su obezbijeđena i značajna sredstva od Svjetske banke, koja se kroz preko udruženja i organizacija ulažu u oblast očuvanja životne sredine, sa akcentom na vodene resurse. Danas su podijeljene i tri prve nagrade za najbolji umjetnički rad, za koji je turistička organizacija organizovala konkurs, pod nazivom Danube art Master 2018. Dobitnici su Dejan Ostojić i Mirjana Jovović sa Žabljaka i grupa učenika četvrtog razreda, OŠ "Vuko Jovović" iz Danilovgrada", kaže Šarović i dodaje da će deset najboljih radova koji budu izabrani, učestvovati na međunarodnom takmičenju i naći se pred internacionalnim žirijem IPCRD zemalja.

Šarović dodaje da je održana održana edukativno- kreativna radionica, sa djecom predškolskog uzrasta, koji su imali priliku da se upoznaju sa Crnim jezerom, njegovim značajem i vrijednostima i da su mališani od prirodnih materijala napravila ribu, kao simbol čistih i očuvanih voda.

U sklopu manifestacije održano je takmičenje i u planinarskom orjentiringu na kome je učestvovalo 26 članova Planinarskog kluba "Durmitor".

Na stazi dugoj oko 2.500 metara sa devet kontrolnih tačaka u okolini Crnog jezera najbolje su se snašli Aleksandar Grbović, Vasko Grbović i Marko Nedović.

Bonus video: