Kolašin: Revoltiran nemarnošću Opštine vratio člansku DPS

Zbog na desetine štala, svinjaca, kokošara, kako Begović kaže, potok se izlijeva, i u dva navrata je ozbiljno, tokom obilnih padavina, ugrozio kuće mještana
66 pregleda 8 komentar(a)
Radomir Raško Begović, Foto: Dragana Šćepanović
Radomir Raško Begović, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 23.07.2013. 08:43h

Mještanin kolašinskog sela Drijenak Radomir Raško Begović juče je, kako je kazao, “izrevoltiran odnosom lokalne uprave i nepoštovanjem zakona”, vratio člansku kartu DPS. On je već 17 godina član te partije, ali, kako tvrdi, kolašinska lokalna uprava i čelni ljudi vlasti u nekoliko navrata su pokazali da ne poštuju zakon i samovoljno ga krše.

Begovićevi problemi sa Opštinom počeli su prije sedam godina, kada je brojnim dopisima i obraćanjima opštinskim služama pokušao da izdejstvuje uklanjanje objekata koje su njegove komšije podigle na javnoj površini duž potoka koji protiče kroz to selo.

Zbog na desetine štala, svinjaca, kokošara, kako Begović kaže, potok se izlijeva, i u dva navrata je ozbiljno, tokom obilnih padavina, ugrozio kuće mještana.

“Vlast u Kolašinu ne želi da se sprovedu zakoni Crne Gore. Sedam godina vodim bitku da se uklone bespravno podignuti objekti. Bio sam uporan, molio sam, računajući da će primijeniti i ispoštovati zakon. U Kolašinu je zakon ono što žele predsjednik Opštine Darko Brajušković i Dragan Vlahović načelnik Komunalne policije. Oni odlučuju hoće li neko imati objekte na javnoj površini. Na 15 metara od prozora moje spavaće sobe je krmedar”, tvrdi Begović.

Na drugoj strani iz Opštine je na njegovu adresu nedavno stiglo rješenje, kojim mu se nalaže da sa javne površine ukloni drva za ogrjev, građevinski materijal i parkirane automobile. Begović od svega toga na javnoj površini preko puta svoje kuće drži samo drva za ogrijev i to privremeno.

„Kako što vidite ostalo o čemu piše u rješenju je u mom dvorištu, premješteno još prošle godine. Zbog ovakvog diskriminatorskog odnosa prema meni, ne želim više da budem član DPS-a i na svaki način sam od danas protivnik kolašinske lokalne uprave".

"U nedjelju, valjda iz Opštine, doveli su dvije tri mašine u potok, navodno, da produbljuju. U stvari samo su omogućili opstanak nekoliko desetina privremenih objekata pored potoka, tako što su ih “poduprli“ dodatnim slojem zemlje. Iako nijedan od privremenih objekata nije podignut u skladu sa zakonom, mašine su juče srušile samo jedan poljski WC. Štale su ostale. Radovi na produbljivanju potoka prekinuti su tačno naspram moje kuće. To sve govori”, rekao je Begović.

U Opštini, kako kažu, zbog odmora, prije ponedjeljka neće moći da odgovore na pitanja novinara koja se odnose na ovu temu. Nekoliko opštinskih službenika u neformalnom razgovoru su kazali da je još prije mjesec Komunalnoj policiji naloženo uklanjanje bespravno podignutih objekta.

Ukloniće, ali da se ispoštuje procedura

U Komunalnoj policiji, ranije su kazali da će objekti biti ukonjeni, ali da je prije toga neophodno ispoštovati proceduru. Ukoliko vlasnici, nakon toga, ne uklone pomoćne objekte, to će učiniti komunalni policajci.

„Komunalna policija je obavila svoj posao kako treba, vlasnicima je upućen nalog da u određenom roku dostave napismeno odobrenje za gradnju od Opštine i da li su dobili zemljište u zakup ili na otkup, ako to nemaju onda da uklone objekte. Ukoliko ih oni sami ne uklone, objekte će ukloniti Komunalna policija“ kazao je tada Miodrag Vlahović, načelnik Komunalne policije.

U Sekreterijetu za urbanizam kažu da Drijenčanima koji su gradili uz potok to nije nikada dozvoljeno, ali nemaju mogućnost ni za zakup ili otkup zemljišta.

Bonus video: