Gej parada 24. jula u Budvi, šta misle građani o tome?

Očekuje se da će i neke javne ličnosti iz Budve, ali i ostatka Crne Gore, učestvovati na gej paradi
102 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.07.2013. 18:18h

Parada ponosa biće organizovana 24. jula u 12 časova u Budvi, ispred zidina Starog grada, objavljeno je na pres konferenciji.

Na pres konferenciji su bili i ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović, i predstavnik policije Nikola Janjušević, pomoćnik direktora Uprave policije.

Numanović nije rekao da li će prisustvovati Paradi ponosa, ali je potvrdio da će Vlada imati svog predstavnika, međutim nije određeno ko će to biti.

TV Vijesti, Nemanja Živaljević

Budva je zbog sezone i velikog broja pripadnika LGBT zajednice koji ljetuju u ovome gradu, izabrana za mjesto u kome će se pripadnici ove seksualne manjine prvi put u Crnoj Gori javno okupiti.

Očekuje se da će i neke javne ličnosti iz Budve, ali i ostatka Crne Gore, učestvovati na gej paradi i tako javno pružiti podršku pripadnicima sekualnih manjina koji su često žrtve diskriminacije i predrasuda.

Organizator prve Parade ponosa je NVO LGBT Forum Progres.

Povorka ponosa biće test da li su crnogorska država i društvo sazreli u demokratskim promjenama, prije svega u poštovanju ljudskih prava i sloboda, smatraju u LGBT Forum Progresu. Oni su na konferenciju za novinare, povodom održavanja prve Parade ponosa u Crnoj Gori, kazali da će smatrati uspjehom ako na taj događaj dođu više od tri pripadnika LGBT popoulacije, kao i da očekuju desetine učesnika. Predstavnik Foruma Aleksandar Zeković rekao je da su istraživanja te organizacije pokazala da mali broj pripadnika LGBT zajednice podržava organizovanje javnih skupova, a da je još manje njih spremno da se na njima pojavi. To je, kako je kazao Zeković, bio motiv više LGBT Forumu da se usudi da organizuje Povorku kako bi uticao na osnaživanje i ohrabrivanje te zajednice da se bori za ostvarivanje svojih prava. On je pojasnio da su u LGBT Forumu insistirali na događaju koji neće biti zatvorenog tipa i bez prisustva javnosti.“Željeli smo događaj koji ne isključuje javnost. Naša intencija je da se Povorka održi u središtu sredine, da omugućimo svima koji žele da prisustvuju, ali da ne izazovemo nezadovoljstvo u smislu zatavranja saobraćaja i ugostiteljskih objekata u Budvi, jer nam je bitno da ne budemo izolovani”, kazao je Zeković.

Prema njegovim riječima, od usvajanja Vladine Strategije za unaprjeđenje položaja LGBT osoba u Crnoj Gori, LGBT Forum je počeo da misli o njenoj društvenoj promociji i da je tada nastala ideja da se organizuje više šetnji ponosa. Zeković je dodao da na njihovu odluku nije uticala najava održavanja gej parade u Podgorici, koju je za 27.oktobar najavila organizacija Kvir Montenegro. On je potvrdio da su predstavnici Kvira pozvani na paradu u Budvi, kao i da će se najmanje dva njena predstavnika odazvati pozivu. Zeković je dodao da će najavljene šetnje biti test za političku volju, Upravu policije ali i samu reakciju LGBT zajednice, navodeći da smatra da su se od odlaganja ranije najavljivanih paradi, u Crnoj Gori u međuvremenu poboljšali i stvorili uslovi za takvu manifestaciju.“Posla ima još puno jer je LGBT zajednica još nedovoljno razvijena i vidljiva, ali i pored mnogih ograničenja Forum Progres smatra da je najbolje način za ubrzani razvoj i sazrijevanje da se bez daljih odlaganja organizovanjem šetnji ponosa, u formi mirnih javnih okupljnja. Zato smo zakazali prvu Povorku za 24.jul u podne ispred zidina staog grada u Budvi”, najavio je on. Zeković je kazao da je namjera da taj događaj nosi snažnu obrazovnu, promotivnu, turističku i inkluzivnu poruku.“Vjerujemo da će tog dana cijela Crna Gora, njene institucije i građani biti u prilici da potvrde istorijsku potrebu LGBT osoba za ravnopravnošću i punom društvenom jednakošću”, zaključio je on.

Numanović: Pokazatelj ukupnih promjena Ministar ljudskih i manjinskih prava Suad Numanović rekao je da je država spremna da svim svojim građanima garantuje pravo na slobodu okupljanja.“Vlada želi da pošalje jasnu poruku da LGBT manifestacije, kao što je Povorka ponosa, treba da se održavaju u tolerantnoj atmosferi i bez nasilja. Taj događaj će sigurno biti pokazatelj ukupnih promjena i sazrijevanja društva na evropskom putu i vjerujem da će institucije odgovoriti izazovu”, rekao je on. Numanović je naveo da se Ministarstvo obavezalo da će raditi na kreiranju ambijenta za društveno prihvatanje LGBT osoba i podsticanje većeg jedinstva, prihvatljivosti i stvaranja kulturnih vrijednosti i ostalih pretpostavki koje će ohrabriti vidljivost i prihvatanje LGBT populacije. On nije konkretno odgovorio na poziv organizatora da prisustvuje Povorci u Budvi i da se obrati učesnicima, kako bi pokazao i konkretnu, a ne samo deklarativnu podršku. Numanović je naveo da Vlada još nije odredila svog predstavnika na Paradi, navodeći da je njemu najbitnije da u svom radu stvara pretpostavke za društvenu integraciju LGBT osoba i realizaciju planiranih mjera iz Vladine Strategije.“Vlada će imati predstavnika, kao što je 2011. godine išao predstavnik i na hrvatsku Povorku. Za mene je bitnije da taj događaj protekne mirno i u razumijevanju, a manje je bitno da li će tamo biti ministar, ako daje ovako maksimalnu podršku za nejnu organizaciju”, kazao je on. Zeković je i nakon tog odgovora apelovao na Numanovića da se pojavi u Budvi, pojašnjavajući da je neophodno prisustvo nekog “visokog” zvaničnika Vlade iz više razloga.“Ne samo što to nosi političku poruku, već šalje i bezbjednosnu. Prisustvo člana Vlade je poruka svima da će Parada proteći kako treba. To je i dodatna obaveza i odgovornost policiji, što ne umanjuje njihovu ulogu da će posao raditi profesionalno, ali šalje poruku da će uz sve druge štititi i člana Vlade”, pojasnio je on.

Ne zna se koliko će policajaca obezbjeđivati paradu Pomoćnik direktora Uprave policije Nikola Janjušević kazao je da policija i Ministarstvo unutrašnjih poslova imaju obavezu da štite sve građane i njihoive Ustavom garantovane prava i slobode.“Od momenta prijavljivanja Povorke ponosa imali smo intenzivnu saradnju sa Forumom Progres, i na osnovu toga pripremljen je plan postupanja policije na pripremi i održavanju Povorke. Preduzećemo sve zakonom propisane mjere kako bi ta manifestacija protekla bezbjedno”, poručio je on. Janjušević nije konkretno odgovorio na pitanja koliko će policajaca obezbjeđivati Paradu, ali je kazao da će ih biti dovoljno “da obezbijede stabilan red i mir, ličnu i imovinsku sigurnost kako učesnika tako i drugih građana i turista”.On je podsjetio da UP sarađuje sa LGBT Forum Progresom od 2008. godine i da su od tada pripadnici policije prošli više obuka i edukacija za djelovanje pri zaštiti prava LGBT osoba.

Cimbaljević: Ja ni protiv koga, svi protiv mene Izvršni direktor LGBT Foruma progress Zdravko Cimbaljević kazao je da mu se, od kada se prije tri godine, prvi javno deklarisao kao homoseksualac u Crnoj Gori, život veoma promijenio i da je tada nestalo sve d očega mu je bilo stalo.“Odbacila me je i porodica iako sam iskren i uvjeren da činim pravu stavr. Nisam bio protiv bilo koga a svi su bili protiv mene. Ranije je bilo više onih koji su me pljuvali, psovali i tukli, na žalost i danas ih je dosta”, kazao je on. Cimbaljević je naveo da je samo u zadnjih deset dana prijavio više od 20 osoba zbog govora mržnje i nasilja. On je apelovao na sve porodice u Crnoj Gori da ne odbacuju svoje bližnje zato što su drugačije seksualne orjentacije ili rodnog identiteta. Cimbaljević je kazao da su u Progresu od početnog odbacivanja i ignorisanja uspjeli da sa policijom i Vladom izgradnje saradnju.“Događaj u Budvi biće još jedan pokazatelj našeg uspjeha, to će zapravo biti puni uspjeh crnogorskog društva koje je u stanju da njeguje i prihvbati različitost”, zaključio je Cimbaljević.

Galerija

Bonus video: