Izbjegavati rad na otvorenom od 11 do 16 sati, praviti češće pauze...

Poslodavac obavezno treba da daje informacije o rizicima po zdravlje i život zaposlenih pri izlaganju visokim temperaturama, upoznaje zaposlene sa opasnostima uzimanja ljekova koji onemogućavaju ili usporavaju aklimatizaciju
57 pregleda 1 komentar(a)
Radnici, građevina, građevinci, Foto: Shutterstock
Radnici, građevina, građevinci, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.07.2018. 11:27h

Ministatstvo rada i socijalnog staranja preporučilo je poslodavcima da, zaposleni koji rade na otvorenom prostoru, ne rade od 11 do 16 sati ukoliko proces rada to dozvoljava. U preporukama za rad na otvorenom prosroru navodi se da su poslodavcima dužni, da, ako nije moguće prekinuti rad, da preduzmu sve mjere zaštite i zdravlja na radu. Preporuku za rad na otvorenom prostuku pripremilo je Ministarstvo rada i socijalnog staranja u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i Upravom za inspekcijske poslove. Preporičuju da se rad organizuje po smjenama, da se uvede dodatna radna snaga, prave češće pauze uz obezbjeđivanje velike količine vode i bezalkoholnih napitaka. Potrebno je, kako se navodi, osposobiti zaposlene za pružanje prve pomoći, omogućiti im da tokom pauze mogu skinuti sredstva i opremu za ličnu zaštitu na radu. Navodi se da je potrebno obezbijediti odgovarajući prostor, gdje zaposleni mogu da se sklone od sunca i odmore kao i aklimatizovati zaposlene na uslove pri visokim temperaturama.

Pored osposobljavanja za bezbjedan i zdrav rad, poslodavac treba da upozna zaposlene sa simptomima bolesti prouzrokovanih visokim temperaturama. Poslodavac obavezno treba da daje informacije o rizicima po zdravlje i život zaposlenih pri izlaganju visokim temperaturama, upoznaje zaposlene sa opasnostima uzimanja ljekova koji onemogućavaju ili usporavaju aklimatizaciju. Navodi se da pored sredstava i opreme za ličnu zaštitu na radu na otvorenom pri visokim temperaturama, ukoliko je to moguće, zaposlenima treba obezbijediti, ljetnja odijela, kape, marame i sl. Zaposlenima treba obezbijediti da nose laganu, svijetlu i komfornu odjeću od prirodnih materijala, kape, marame ili lagane šešire širokog oboda za glavu koje prekriva i vrat, ukoliko nijesu obavezni da nose sredstva i opremu za ličnu zaštitu glave. U preporukama se navodi da je, ako fizička aktivnost traje kraće od 60 minuta dovoljno piti običnu vodu da se nadoknadi izgubljena tečnost. "Kada fizička aktivnost traje duže od 60 minuta više nije dovoljna obična voda za nadoknadu tečnosti, jer su se obilnim znojenjem izgubili i elektroliti, pa se preporučuju pića sa dodatkom ugljenih hidrata i elektrolita", kaže se preporukama. Navodi se da je, da bi se spriječila dehidracija, važno unositi najmanje dva litra vode na dan, izbjegavati napitke sa kofeinom, alkoholom, gazirana pića i sportske napitke sa puno šećera jer sadrže sastojke koji izazivaju dehidraciju. Potrebno je, kako se navodi, unositi na svakih 15 – 20 minuta po jednu čašu rashlađene vode, praviti česte pauze u hladovini ili u rashlađenim prostorijama. Ističe se da je potrebno izbjegavati tešku i obimnu hranu, jesti svježe voće i povrće. Preporučuje se da se u ishrani prije svega koriste svježe voće i povrće, mlječni proizvodi sa niskim sadržajem masti, hljeb u manjim količinama i riba i morski plodovi. Ne preporučuje se teška i masna zapržena jela, crveno i sušeno meso, konzervirana hrana i konzumiranje u većim količinama slatkiša i namirnica koje sadrže rafinisan šećer i zasićene masnoće. Potrebno je koristiti zaštitnu kremu za sunce i pružiti odgovarajuću prvu pomoć.

Bonus video: