Plata dovoljna za preživljavanje

Predstavnik USS ocjenjuje nepouzdanim podatak Monstata da troškovi života iznose 800,9 eura
74 pregleda 17 komentar(a)
prava potrošača, trgovina, prodavnica, Foto: Shutterstock
prava potrošača, trgovina, prodavnica, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.07.2013. 08:10h

Minimalna potrošačka korpa za četvoročlano domaćinstvo u junu je iznosila 800,9 eura, podatak je Monstata.

Troškovi života tokom juna, prema Monstatu, niži su 0,8 odsto odnosno sedam eura u odnosu na maj. Potrošačka korpa je i dalje daleko od prosječne zarade koja je u maju iznosila 480 eura.

U Uniji slobodnih sindikata (USS) sumnjaju u pouzdanost podataka koje objavljuje Monstat zbog čega su i tražili da se imenuje njihov predstavnik u Upravnom odboru te institucije.

Predstavnik Sindikata prosvjete Slobodan Savović, koji je predstavljao radnike koji u većini slučajeva primaju zarade na nivou državnog prosjeka i kojih je oko 10.000 u Crnoj Gori, kazao je “Vijestima” da se ne može govoriti o troškovima života, već preživljavanju.

“Veliki broj prosvjetnih radnika radi različite dodatne poslove kako bi prehranili porodice jer plata od 480 eura odavno nije ni približno dovoljna”, rekao je on.

Prema Savovićevim riječima, većina zaposlenih živi na rate koje im dozvoljavaju u prodavnicama hrane, obuće, odjeće i gdje god mogu da ih dobiju.

On je podsjetio da dodatni udar slijedi sa stalnim poskupljenjima goriva, najavljenim avgustovskim rastom cijena struje, a u septembru zbog troškova za pripremanje djece za školsku godinu.

"Ne vjerujem da je bilo kome jasno kako je izračunato sniženje troškova, osim ako nijesu poredili luksuzne proizvode koji su, možda, jeftiniji. Pitanje je i koliko građani vjeruju Monstatu jer i bez zvanične statistike kada pogledamo u novčanik znamo kako nam je”, ukazao je Savović.

Prema Monstatovim podacima za jun, na hranu i bezalkoholna pića odnosilo se 261,6 eura, na neprehrambene proizvode i usluge 347,8 eura i vrijednost imputirane rente je bila 191,5 eura.

Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe u junu ove godine u odnosu na taj mjesec 2012. povećana je za 1,3 odsto, saopšteno je iz Monstata. Od 1. jula porez na dodatu vrijednost je povećan sa 17 na 19 odsto pa se očekuje i korekcija u iznosu potrošačke korpe.

Bonus video: