Čistili korito rijeke Bukovice

"Bilo nas je svih uzrasta i svako je radio onoliko koliko je mogao od deset ujutro do pet popodne. Nalazili smo raznog otpada počev od automobilskih guma, staklenih i plastičnih flaša, raznih odjevnih predmeta, obuće, posuđa…Sve smo to vadili iz vode i sa obale, pakovali u polivinilske kese i otjerali na deponiju"
215 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.07.2018. 10:13h

Aktivisti NVO “Ekološki pokret Donja Bukovica”, njih 50 iz sopstvenih sredstava su u nedjelju organizovali akciju čišćenja dijela korita rijeke Bukovice od starog mosta u Donjoj Bukovici nizvodno do Bukova, u dužini od oko dva kilometra, kazao je “Vijestima” Nikola Vemić iz tog Udruženja.

Vemić naglašava da je u pitanju prva opsežna akcija te vrste na ovom prirodnom dragulju i da se tom prilikom pokazala sva nepažnja kada je u pitanju očuvanje prostora.

"Bilo nas je svih uzrasta i svako je radio onoliko koliko je mogao od deset ujutro do pet popodne. Nalazili smo raznog otpada počev od automobilskih guma, staklenih i plastičnih flaša, raznih odjevnih predmeta, obuće, posuđa…Sve smo to vadili iz vode i sa obale, pakovali u polivinilske kese i otjerali na deponiju", kaže Vemić.

On ističe opsežnu i ni malo jednostavnu aktivnost uređenja starog (Đokovog) mosta u Donjoj Bukovici.

"Do nedjelje je bio gotovo nevidljiv za svakog sem onog ko je pješice ili vozilom prelazio preko njega. Svu njegovu ljepotu zaklanjale su krošnje izraslih stabala i puzavice koje su prekrivale njegovu kamenu konstrukciju. Latili smo se sjekira, krampova kosijera i motornih testera i za samo nekoliko sati vratili mostu stari sjaj. I najmlađi su učestvovali u njegovom uređivanju pa su počistili korov i nagomilanu prljavštinu sa kolovoza most koji starim putem spaja Žabljak i Šavnik", kazao je Vemić i naglasio da je nedavno, na inicijativu njihove organizacije Komunalna policija iz Šavnika naložila nekolicini mještana iz Gornje i Donje Bukovice da iz rijeke uklone kanalizacione cijevi kroz koje se fekalije direktno izlivaju u vodu izuzetne čistoće.

Galerija

Bonus video: