Cetinje: Sedmica kulturno-sportskih manifestacija

Nastupom podgoričkog džez kvarteta „So What?“, u ponedjeljak, 22. jula, će biti otvoreno četvrto izdanje tradicionalnog festivala „Cetinje Jazz Fest“.
2 komentar(a)
Ažurirano: 20.07.2013. 12:48h

Na radost stanovnika prijestonice Cetinje, crnogorska kulturno-sportska udruženja najavila su pregršt zanimljivih manifestacija koje će se održati u danima od 20. do 28. jula.

Šahovski savez Crne Gore organizuje 65. pojedinačno prvenstvo Crne Gore u šahu za 2013.godinu, u muškoj i ženskoj konkurenciji od 20. do 28. jula 2013. godine u hotelu "Grand" na Cetinju. Redovna kola startovaće svakog dana od 15,30 časova, osim poslednjeg, 9. kola, koje će početi 28. jula u 9,30 časova. Pravo nastupa imaju svi svi registrovani igrači kod ŠSCG za 2013. godinu sa rejting liste Crne Gore.

U nedjelju, 21. jula, u okviru programa “Ljeto u Prijestonici”, biti održan prvi Sajam suvenira.

Tokom sajma, koji će biti organizovan u Njegoševom parku, posjetiocima će svoje proizvode predstaviti 35 učesnica projekta “Razvoj ženskog preduzetništva u Prijestonici Cetinje”, koji realizuju Agencija Ujedinjenih nacija za razvoj, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori i Prijestonica Cetinje.

Uz suvenire autorki sa Cetinja, na sajmu će svoje radove predstaviti i gošće iz Bara, Kolašina i Mojkovca. Sajam će početi u 9:00 časova.

Radionica suvenira

"Cetinje Jazz Fest"

Nastupom podgoričkog džez kvarteta „So What?“, u ponedjeljak, 22. jula, će biti otvoreno četvrto izdanje tradicionalnog festivala „Cetinje Jazz Fest“.

Manifestacija koju u okviru „Ljeta u Prijestonici“ organizuju Prijestonica Cetinje i Turistička organizacija Prijestonice Cetinje, ove će godine trajati pet dana, tokom kojih će se publici predstaviti jednak broj bendova. Četvrti „Cetinje Jazz Fest“ biće održan u baštama pet lokala u središtu grada, i to po sljedećem rasporedu:

22. jul: Dvor Cafe - So What?23. jul: Gradska kafana - Baltazar24. jul: Academia Pub: Piva Jazz Band25. jul: New York - Dr Wolf26. jul: Hotel Grand - Ishi Jazz

Prvi „Cetinje Jazz Fest“ održan je u novembru 2010. godine. Tokom dosadašnjih izdanja, na „Cetinje Jazz Festu“ nastupili su brojni protagonisti domaće džez muzike, ali i niz muzičara i sastava iz zemalja regije. Zbog svega navedenog, „Cetinje Jazz Fest“ danas spada među najznačajnije smotre džez muzike u Crnoj Gori.

Bokserska revija

U petak, 26. jula, će biti održana bokserska revija tokom koje će se Cetinjanin Dragan Roganović boriti za titulu WBC Silver CISBB prvaka u srednjoj kategoriji (limit do 72.525 kg).

Tokom događaja, čiji su organizatori Prijestonica Cetinje i Crnogorski bokserski klub “Cetinje”, biće organizovane četiri uvodne borbe – od kojih tri u amaterskoj i jedna u profesionalnoj konkurenciji.

U glavnoj borbi, za WBC CISBB pojas, nadmetaće se član CBK “Cetinje” Dragan Roganović i srpski borac Goran Milenković (Beograd). Tokom dosadašnje karijere, oba borca iza sebe imaju po šest mečeva. Roganović je ostvario pet pobjeda i remi, dok Milenković ima svih šest pobjeda.

"Maksimalno respektujem predstojećeg protivnika, no vjerujem da ću uz snažnu podršku publike u svom gradu doći do pojasa WBC CISBB prvaka. Stoga, pozivam moje sugrađane i ljubitelje boksa iz Crne Gore da isprate predstojeću reviju na Cetinju," kazao je Roganović.

Veče boksa u crnogorskoj Prijestonici biće održano na Ljetnjoj pozornici, sa početkom u 21 čas.

Rijeka Crnojevića

Riječka noć

Prijestonica Cetinje i Turistička organizacija Prijestonice Cetinje ove će godine prvi put upriličiti manifestaciju Riječka noć, koja će biti održana u subotu, 27. jula, na šetalištu u Rijeci Crnojevića.

Događaj, pokrenut kroz saradnju sa MZ „Rijeka Crnojevića“ i tamošnjim privrednicima i mještanima, dio je programa „Ljeto u Prijestonici“. Prvo izdanje Riječke noći imaće niz raznorodnih sadržaja, prije svega raznovrstan muzički program – koji će trajati sedam sati.

Uz to, posjetioci manifestacije moći će da uživaju u lokalnim specijalitetima i piću. Muzički dio Riječke noći, u 19 časova, otvoriće ansambl 'Dobri momci', koji će nastupiti na šetalištu.

Dva sata kasnije, na pozornici, na istoj lokaciji, počeće i nastup popularnog srpskog pjevača Dženana Lončarevića. Posljednji segment muzičkog dijela biće nastup DJ-eva sa riječkog mosta, koji će početi u 23 sata.

Četvoročasovni 'back2back' set, prije svega, biće namijenjen ljubiteljima deep housea i Nu-discoa, a nastupiće DJ Mr. Jools i DJ Royales.

Posjetioci prve Riječke noći na štandovima na šetalištu moći će da probaju lokalne specijalitete, poput pastrmke, riblje čorbe, pašte ili priganica. Takođe, na šetalištu će biti služeno domaće vino iz Riječke nahije, a po promotivnim cijenama biće točeno Nikšićko pivo.

Uz sve navedeno, u sklopu manifestacije biće upriličeni i drugi programi zabavnog karaktera. Poseban doprinos organizaciji pružili su i ugostitelji iz Rijeke Crnojevića, čiji će objekti te večeri takođe biti dio programa.

Organizatori ističu da očekuju izuzetnu posjetu, pa kako bi izbjegli gužve i zastoje, režim saobraćaja na putnom pravcu ka Rijeci Crnojevića te večeri biće modifikovan, o čemu će svi zainteresovani gosti biti pravovremeno informisani.

Riječka noć će, prema očekivanjima organizatora, biti najmasovnija manifestacija u novijoj prošlosti Rijeke Crnojevića, zog čega planiraju da postane tradicionalna.

Bonus video: