Filološki fakultet: Formalnost stipirala izdavanje dozvole

"U pitanju je greška koja je već ispravljena, a dva nedostajuća formulara biće naknadno poslata"
301 pregleda 0 komentar(a)
Filozofski fakultet, Nikšić, Foto: Ivan Petrušić
Filozofski fakultet, Nikšić, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 20.07.2013. 17:46h

Do najavljene gradnje filološkog fakulteta u Nikšiću ipak će se malo pričekati, jer je Ministarstvo održivog razvoja i turizma prekinulo postupak izdavanja građevinske dozvole dok ne budu raščišćeni problemi oko svojine na djelu parcele i načina plaćanja komunalija Opštini Nikšić.

Na zvaničnom sajtu resorno ministarstvo je oglasilo da je 11. jula obavijestilo Univerzitet Crne Gore o prekidu postupka do okončanja spora pred Upravom za nekretnine i nadležnom opštinskom službom.

Naime, Univerzitet Crne Gore je 14. maja Ministarstvu održivog razvoja i turizma podnio zahtjev za izdavanje građevinske dozvole za gradnju objekta filološkog fakulteta na dijelu urbanističke parcele broj 3, u zahvatu Detaljnog urbanističkog plana „Fakultetsko- studentski centar“ u opštini Nikšić.

Obrazlažući odluku o prekidu postupka izdavanja građevinske dozvole iz resornog ministarstva su istakli da u spisima predmeta nema dokaza o svojini na dijeli urbanističke parcele na kojoj je planirana gradnja filološkog fakulteta, kao ni dokaza o uređenju odnosa o načinu plaćanja naknade za komunalno opremanje za tu lokaciju.

Kako su „Vijestima“ kazali sa Filozofskog fakulteta, što se tiče problema oko svojine na dijelu parcele, u pitanju je greška koja je već ispravljena, a dva nedostajuća formulara, koja predstavljaju čistu formalnost, biće naknadno poslata.

„Riječ je o polisi osiguranja koju dostavlja Univerzitet i dokaz o načinu plaćanja naknade za komunalno opremanje za tu lokaciju. Mi odluku resornog ministarstva o prekidanju postupka izavanja građevinske dozvole još nijesmo dobili, vjerovatno zbog godišnjih odmora, ali sve će to biti brzo razriješeno, možda i prije okončanja odmora. Što se tiče svojine tu je sve jedan kroz jedan“, objašnjeno je sa Filozofskog fakulteta.

Priča o transformaciji sedam studijskih programa za jezik i književnost (crnogorski, srpski, engleski, ruski, italijanski, francuski i njemački) u Filološki fakultet pokrenuta je 2009. godine. Na 24. sjednici Senata UCG održanoj 29. marta ove godine podržana je inicijativa Vijeća Filozofskog fakulteta za transformaciju pomenutih studijskih programa u Filološki fakultet, uz obavezu da Filozofski fakultet “pripremi Elaborat u formi propisanoj za akreditaciju, rukovodeći se sugestijama sa Strukovnog vijeća za društvene nauke i sugestijama Instituta za strane jezike, usaglašenim na sjednici Senata”.

Bonus video: