Jeste li spremni da zamijenite televizor? Obični TV ne prima digitalne signale

Zbog digitalizacije će biti prekinuto emitovanje preko analognog sistema - korisnici neće kao do sada TV signal moći da uhvate preko obične antene i na starim televizorima
60 pregleda 17 komentar(a)
televizor, Foto: Haris Šabotić
televizor, Foto: Haris Šabotić
Ažurirano: 20.07.2013. 19:28h

Istraživanje javnog mnjenja o procesu uvođenja usluga digitalne televizije pokazalo je da ogromna većina ispitanih građana ne zna šta ta tehnološka novina nudi i koje će im obaveze nametnuti.

Na jučerašnjoj prezentaciji istraživanja u Agenciji za elektronske medije (AEM) rečeno je da više od 60 odsto ispitanih ne zna da će zbog digitalizacije biti prekinuto emitovanje preko analognog sistema, odnosno da neće kao do sada TV signal moći da uhvate preko obične antene i na starim televizorima. Polovina njih ne zna ni koji su tehnički preduslovi za prijem digitalnog TV signala.

Kada se imaju na umu tri podatka istraživanja: da preko 70 odsto ispitanika ima običan televizor sa katodnom cijevi, da 80 odsto njih u narednih 12 mjeseci ne planira kupovinu novog i da su ukupni mjesečni prihodi trećine ispitanih ispod 500 eura, koliko otprilike treba izdvojiti za novi TV koji može da prihvati digitlani signal, dolazi se do ozbiljne dileme ko će platiti digitalizaciju i hoće li ona zaživjeti.

Na prezentaciji je ukazano na problem što će veliki broj građana morati da kupuje nove, znatno skuplje televizore, ili uređaje koji omogućavaju praćenje digitalne televizije i na običnim TV prijemnicima, i da mnogi to neće moći da plate

Na prezentaciji je ukazano na problem što će veliki broj građana morati da kupuje nove, znatno skuplje televizore, ili uređaje koji omogućavaju praćenje digitalne televizije i na običnim TV prijemnicima, i da mnogi to neće moći da plate.

RDC je prije neki dan najavljeno da je do sada instalirano 24 digitalna predajnika, da se bliži završetak prve faze digitalizacije kojom treba da se pokrije 60 odsto stanovništva i da će digitalni signal biti pušten počektom novembra.

Bonus video: