Prva gej parada naredne sedmice u Budvi, tačan datum i dalje tajna

Budva je izabrana zbog sezone i velikog broja pripadnika LGBT zajednice koji ljetuju u ovome gradu.
102 pregleda 328 komentar(a)
Ažurirano: 20.07.2013. 19:47h

Prva gej parada u Crnoj Gori, biće organizovana naredne sedmice u Budvi, potvrđeno je “Vijestima” u policiji.

Iako se cijeli događaj drži u tajnosti, zbog bezbjednosti, organizator NVO LGBT Forum Progres, koji vode Zdravko Cimbaljević i Aleksandar Zeković, nekoliko sedmica unazad uz podršku uprave policije i lokalne samouprave, priprema gej performans, koji će biti održan u metropoli turizma.

Upravo je Budva, zbog sezone i velikog broja pripadnika LGBT zajednice koji ljetuju u ovome gradu, izabrana za mjesto u kome će se pripadnici ove seksualne manjine prvi put u Crnoj Gori javno okupiti.

TV Vijesti, Ljubica Milićević

Zbog bezbjednosti učesnika, “Vijesti” ne žele otkrivati tačan datum i lokaciju održavanja parade. Pripadnici „duginih boja“, su o cijelom događaju obavijestili budvansku filijalu Uprave policije, koja će zajedno sa pripadnicima Posebne i Interventne jedinice toga dana obezbjeđivati događaj.

“Vijestima” je u policiji potvrđeno da im je stigao dopis o svim pojedinostima, satnicom održavanja i lokacijom, kako bi njihovi službenici mogli na vrijeme da organizuju obezbjeđenje ovog događaja.

Iako se priprema u tajnosti, o događaju su dobro upoznati i u Opštini Budva. Oni su dali punu podršku održavanju te manifetstacije, a shodno dogovoru, kako bi se omogućila maksimalna bezbjednost događaja i spriječio dolazak desničarskih i navijačkih grupa, koje bi eventulano mogle ugroziti održavanje manifetscaije, organizatorima garantovali da će “ćutati“.

Cimbaljević je prošle godine učestvovao na paradi u Splitu

Očekuje se da će i neke javne ličnosti iz Budve, ali i ostatka Crne Gore, učestvovati na gej paradi i tako javno pružiti podršku pripadnicima sekualnih manjina koji su često žrtve diskriminacije i predrasuda.

Za sada je precizirano gdje će biti postavljena bina, ali i da će događaj osim svoje umjetničke note imati i društveno angažovanu, jer će mnogi od uticajnih političara, kako lokalnih tako i državnih, govoriti na skupu, u znak podrške LGBT zajednici.

LGBTIQ asocijacija Kvir Montenegro najavila je početkom jula da će prvu Povorku ponosa u Crnoj Gori organizovati u Podgorici 27. oktobra, to je dovelo do sukoba sa Cimbaljevićevom NVO, koja za sebe kaže da je prva počela sa promocijom prava seksualnih manjina, kao i da je čine LGBT osobe.

Asocijaciju Kvir Montenegro predstavlja Danijel Kalezić i ona je bliska NVO "Juventas" na čelu sa Ivanom Vujović, koja se takođe bavi zaštitom prava homoseksualaca i lezbejki. Na drugoj strani su Cimbaljević i Zeković. Oni imaju naklonost i blisku saradnju sa savjetnikom premijera za ljudska prava Jovanom Kojičićem. Nakon nedavne najave Kvira Cimbaljević je saopštio da je još rano za Paradu ponosa u Crnoj Gori.

Očekuje se da će i neke javne ličnosti iz Budve, ali i ostatka Crne Gore, učestvovati na gej paradi i tako javno pružiti podršku pripadnicima seksualnih manjina koji su često žrtve diskriminacije i predrasuda.

Kvir Montenegro: Odlična vijest za LGBT zajednicu

U saopštenju za javnost, iz organizacije Kvir Montenegro su kazali da je najava parade sjajna vijest za LGBT zajednicu u Crnoj Gori, i da im je drago što su uspjeli pozitivno uticati na kolege iz foruma Progres, koji su do sada bili protiv organizovanja Povorke u Crnoj Gori.

"Želimo da i ovaj događaj Foruma Progres i naša Povorka Ponosa u oktobru postanu tradicionalna mjesta okupljanja pripadnika/ca i podrzavaoca LGBT populacije," navodi se u saopštenju, a predstavnici organizacije smatraju da će ovaj događaj biti pravi test za državne organe.

"Kvir Mntenegro će se, ukoliko dobije poziv, rado odazvati da njeni članovi/ce prisustvuju ovoj manifestaciji, a naše prisustvo neće izostati ni u slučaju da ne budemo pozvani," zaključili su.

Galerija

Bonus video: