Nema bojazni od širenja novog virusa

"Iako nije proglašeno stanje prijetnje po javno zdravlje na globalnom nivou, SZO preporučuje svim zemljama da preduzmu sve potrebne korake radi unapređenja sistema nadzora"
290 pregleda 11 komentar(a)
Mina Brajović, Foto: Luka Zeković
Mina Brajović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 19.07.2013. 07:02h

Šefica Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Mina Brajović kazala je juče "Vijestima" da je posebno tijelo SZO, nakon temeljne procjene epidemiološke situacije i analize naučnih dokaza, zaključila da novi koronavirus nije prijetnja po javno zdravlje na globalnom nivou, iako je situacija veoma zabrinjavajuća.

"Iako nije proglašeno stanje prijetnje po javno zdravlje na globalnom nivou, SZO preporučuje svim zemljama da preduzmu sve potrebne korake radi unapređenja sistema nadzora kako bi bile sto bolje pripremljene za dalji razvoj situacije", kazala je Brajović.

Prema najnovijim podacima, ovaj patogen poznat pod nazivom bliskoistočni respiratorni sindrom (MERS - virus) odgovoran je za smrt 45 osoba, dok je do sada njegovo prisustvo laboratorijski potvrđeno u 82 slučaja.

SZO je uspostavila Komitet za vanredne situacije, čiji je zadatak praćenje situacije u vezi sa MERS virusom i davanje preporuka i ocjene da li je nastala situacija dovoljno rizična da bi SZO izdala preporuke državama da uvedu restrikcije za putovanja ili preduzmu druge korake u cilju sprečavanja širenja virusa.

Ona je kazala da za sada ne postoje razlozi da SZO izda preporuku o uvođenju restrikcija kada je riječ o putovanjima. "SZO je veoma zabrinuta postojećom situacijom budući da se radi o virusu koji može izazvati ozbiljna oboljenja kod ljudi.

Ukoliko osoba oboli, vjerovatnoća da će doći do fatalnog ishoda je veća od 50 odsto. Osim toga, još nije poznat izvor i prirodno stanište virusa, ne znamo kako dolazi do infekcije pa samim tim kako se može spriječiti obolijevanje.

Znamo da se u nekim okolnostima virus prenosi sa čovjeka na čovjeka, ne možemo sa sigurnošću i preciznošću tvrditi koliko je osoba do sada oboljelo jer je moguće da postoje neki subklinički slučajevi koji nijesu detektovani. Nema ni vakcine niti antiviralne terapije", upozorila je Brajović .

Ona je ponovila da su svi do sada registrovani slučajevi bili na neki način povezani sa Bliskim istokom. Institut za javno zdravlje ranije je saopštio da prati epidemiološku situaciju vezanu sa novim virusom i da je pojačan nadzor respiratornih infekcija.

Počinje upalom pluća i gubitkom daha, kod nekih su otkazali i bubrezi

Brajović je savjetovala građane da izbjegavaju bliske kontakte sa osobama koje imaju simptome oboljenja, kao što su kašalj i kijanje, ukoliko je to moguće.

"Potrebno je voditi računa o higijeni ruku. Takođe, radi predostrožnosti, bilo bi poželjno da građani izbjegavaju nekuvano ili nedovoljno termički obrađeno meso, neoprano voće ili povrće", kazala je ona.

Uobičajeni simptomi kod osoba oboljelih od MERS-a su teška respiratorna oboljenja praćena groznicom, kašljanjem, gubitkom daha i poteškoćama u disanju. Većina pacijenata oboljela je od upale pluća, dok je značajan broj imao gastrointestinalne tegobe, uključujući dijareju, a u pojedinim slučajevima došlo je i do otkazivanja bubrega

Bonus video: