DUA: Na vanredne izbore u Ulcinju čim ispratimo goste

“Mislimo i tvrdimo da su se stekli uslovi za vanredne izbore nakon sezone jer trenutna situacija traži rješenje i nema više vremena za čekanje"
51 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 19.07.2013. 11:28h

Lider DUA Mehmed Zenka ocijenio je da su se u Ulcinju stekli uslovi za vanredne izbore nakon sezone i, u ime partije i građana, pozvao aktuelnu vladajuću koaliciju da grad, kako je naveo, poštedi daljih eksperimenata.

“Mislimo i tvrdimo da su se stekli uslovi za vanredne izbore nakon sezone jer trenutna situacija traži rješenje i nema više vremena za čekanje. Gospodu vlastodršce, koji čine koalicionu vlast a koja funkcioniše kao rogovi u vreći, pitamo da li su svjesni svojih djela? Ukočite malo jer ste za dvije godine Ulcinj doveli u finansijsko zarobljeništvo, a nemate ideju kako da izađete iz njega”, kazao je Zenka na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

On se obratio, kako je naveo, „famoznim ekspertima“, zamolivši ih „da građane poštede daljeg eksperimentisanja i sprovođenja famoznih razvojnih programa, jer ovaj grad i ovi građani se 'guše' od njih“.

Zenka je podsjetio da je DUA mjesecima upozoravala na tešku situaciju u opštini i na negativne posljedice koje prijete gradu zbog izuzetno slabog i neprofesionalnog upravljanja i odnosa aktuelne vlasti.

“Predvidjeli smo i bili svjesni da ova garnitura nema kapaciteta, ni potencijala, da vodi našu opštinu. Ipak, nijesmo očekivali da će oni biti na ovako slabom nivou i ovoliko neproduktivni”, ocijenio je Zenka.

Ulcinj (FOTO: Zoran Đurić)

Mimo, dodao je on, svih pravila demokratije, “DUA je dopustila tada novoj vlasti prvo 150, pa zatim produžila na 200 dana medijske tišine, ostavljajući sa strane veoma ružan način njihovog dolaska na vlast“.

“Uskoro će dvije godine njihove vlasti i šta imamo? Imamo istinski kolaps ekonomije jednog grada. Kako drugačije nazvati ovako mizernu situaciju u kojoj se nalazi naš grad? Kako nazvati ovu situaciju kad je za manje od dvije godine stvoreno 10 miliona eura gubitaka, a to je cifra prevelika i za mnogo bogatije opštine”, kazao je Zenka.

Pitao je „ekspertsku vlast“ gdje su sada „spektakularne ideje“ za razvoj Ulcinja i njegovu evropsku perspektivu.

“Poštovana gospodo, da li ste imalo svijesni šta radite našem gradu i da li vas imalo muči savjest zbog ovog ekonomskog kolapsa koji ste nam priredili? Sigurno ne, i to potvrđuju više nego destruktivne odluke koje ste donijeli na dva posljednja zasjedanja lokalne Skupštine”, kazao je Zenka, podsjećajući da je lokalna vlast odbila da vanrednoj sjednici raspravlja o kritičnoj situaciji u gradu.

“Naš zahtjev o slučaju Valdanos tretirali ste kao informaciju. Sa dnevnog reda, bez obrazloženja, povukli ste inicijativu povodom reorganizacije zdravstvenog sistema. Prema predmetu u kome je Opština tužena za nadoknadu štete od 10 miliona eura, vi se ponašate kao da je u pitanju 10 eura”, kazao je Zenka.

Dosta nam je eksperata

Lider DUA nije zadovoljan ni odnosom vlasti prema “Morskom dobru”. “Vlastodršci su imali velika obećanja u vezi s 'Morskim dobrom' i šta su uradili za dvije godine, osim što su na pompezan način saopštili da će se pola od prikupljenih sredstava sliti u gradski budžet.

Sva ta galama o navodno njihovom uspjehu rezultirala je povišenjem cijena JP od 100 odsto, na uštrb zakupaca iz Ulcinja.

Tako sada 'Morsko dobro' ubira istu sumu prihoda iz Ulcinja.

Sa druge strane, poskupljenjem usluga zadovoljen je politički zahtjev, na uštrb budžeta građana”, ocijenio je Zenka. Odluka o zaduženju od dva miliona eura, dodao je on, „kap je koja je prelila čašu dijela vlasti koja je pričinila najviše štete u novijoj istoriji pluralizma”.

“To je djelo koje zaokružuje cijenu njihovog dolaska na vlast i iznosi 10 miliona eura novih dugova za opštinu Ulcinj”, naveo je Zenka. Tu štetu, dodao je on, opštini Ulcinj priredili su “famozni eksperti potpisujući sanacioni sporazum sa Ministarstvom finansija”.

“Ovakav sporazum nije ništa drugo nego uvođenje vanrednih mjera kamufliranih bojama sanacionog programa”, ocijenio je Zenka, optužujući lokalnu vlast „da dozvoljava da razne inspekcije nesmetano vode kaznene ekspedicije nad građanima“.

Galerija

Bonus video: