Debata o Trinaestojulskoj nagradi: Krivokapić bez većine

Protiv predlog šefa parlamenta da se poništi dodjela državnih nagrada onima koji su bili protiv države DF i SNP, DPS i Pozitivna uzdržani
6 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Foto: Luka Zeković
Ranko Krivokapić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 18.07.2013. 16:22h

Predlog zakona o državnim nagradama, kojim je predviđeno da Skupština može odlučiti da Trinaestojulska i druge nagrade ne budu dodijeljene u određenoj godini, nije dobio potrebnu većinu na skupštinskom Odboru za politički sistem. Zakon, koji je predložio predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić, podržali su poslanici njegove SDP, protiv su bili predstavnici Demokratskog fronta i SNP, a uzdržani članovi Odbora iz DPS i Pozitivne Crne Gore.

Krivokapić je kazao da je dodjela ovogodišnjih Trinaestojulskih nagrada bila samo povod za unaprjeđenje regulative. “Dolaziće nagrade i žiriji, ako bude rastao broj spornih slučajeva oko nagrade u našoj maloj zajednici treba smanjiti njihov broj... Žirijevo pravo je preneseno sa Skupštine i zaštitni mehanizam mora postojati. Ne znam zemlju gdje su dobitnici nagrade tražili poništavanje te države, i Skuština treba da štiti ugled države, što je i njena ustavna funkcija”, kazao je Krivokapić.

On je kazao da njegov predlog nije dobio potrebnu većinu na Kolegijumu predsjednika parlamenta da se na dnevni red stavi po hitnom postupku.

Krivokapić je precizirao da je suštinski predlogom mislio da Skupština može u određenom slučaju da poništi odluku žirija i da se može tako preformulisati u predlogu.

Slaven Radunović iz Fronta je rekao da je ubijeđen da Predlog zakona ima veze sa rebalansom budžeta i Kombinatom aluminijuma, i da je došao na dnevni red kada je počeo da se urušava sistem koji je pravila vladajuća partija: “Svi znaju da je cilj predloga da se unese nova doza patriotizma kako bi se zaboravilo na to kako se novac iznosi iz zemlje”.

“Ne tražim reviziju svih nagrada, nijesam predložio da se Njegoševa nagrada ukine Dobrici Ćosiću i Matiji Bećkoviću, te greške treba da istorija proučava”

Krivokapić je kazao DPS nije podržao da se predlog po hitnom postupku stavi na dnevni red i da taj akt nema veze sa KAP-om: “Ne tražim reviziju svih nagrada, nijesam predložio da se Njegoševa nagrada ukine Dobrici Ćosiću i Matiji Bećkoviću, te greške treba da istorija proučava”.

Zoran Vukčević (DPS) je rekao da ta stranka želi da sagleda sve moguće mehanizme u vezi predloga i da on ne može da razumije “one koji su protiv države i da neko ko je ne prihvata dobija najveću državnu nagradu”.

Azra Jasavić (PCG) ocijenila je da pravna konstrukcija predloga nije dobra: “Ne mislimo da iko od poslanika ima dovoljno kompetentnosti da može suditi o odlukama žirija. Najbitnije je pitanje izbor žirija i na to se treba fokusirati”.

Ne tražim reviziju svih nagrada, nijesam predložio da se Njegoševa nagrada ukine Dobrici Ćosiću i Matiji Bećkoviću, te greške treba da istorija proučava, kazao je Krivokapić

Bonus video: