Podržali Predlog zakona o amnestiji

Predlog su podržali poslanici DPS-a, SDP-a i SNP-a, dok su uzdržani bili predstavnici Demokratskog fronta
4 komentar(a)
Ažurirano: 18.07.2013. 18:41h

Članovi Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu podržali su Predlog zakona o amnestiji, prema kojem se oslobođaju od izvšenja četvrtine kazne zatvora osobe koje su pravosnažno osuđene za određena krivična djela.

Predlog, koji je nakon inicijative više od 20 hiljada građana, parlamentu podnio poslanik Socijalističke narodne partije (SNP), Aleksandar Damjanović, podržali su poslanici Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokratske partije (SDP) i SNP-a, dok su uzdržani bili predstavnici Demokratskog fronta.

Damjanović je rekao da je Inicijativa potekla od građana i da je dostavljena parlamentu prije deset mjeseci, navodeći da Vlada nije podnijela inicijativu kao zakon.

On je naveo da sumnja da Vlada nije ranije predložila taj akt Skupštini, "jer je u prošlosti to rađeno shodno izbornim ciklusima".

TV Vijesti, Svetlana Đokić

"Možda je neko želio da drži u pat poziciji osuđenike do narednih izbora, da bih to osujetio pretočio sam inicijativu u predlog zakona", kazao je Damjanović, navodeći da je Vlada pozitivno ocijenila incijativu pola godine nakon njenog podnošenja.

ZIKS: Zatvorenici ne odustaju od gladovanja >>>

On je kazao da je Crna Gora možda jedina država u kojoj više osoba čeka na izvršenje kazne, nego onih koji su zatvoru.

"Možda je neko želio da drži u pat poziciji osuđenike do narednih izbora, da bih to osujetio pretočio sam inicijativu u predlog zakona"

Damjanović je kazao da su amandmani postali sastavni dio Predloga zakona, i da je nakon njihovog podnošenja taj dokument identičan ranijem aktu, koji je 2010. godine, usvojen najširim konsenzusom.

"Volio bih da to i sada bude slučaj, a potpuno sam otvoren za sugestije", rekao je Damjanović.

Predsjednik Odbora, Rifat Rastoder kazao je da načelno podržava predlog, ali da treba konsultovati Vladu i podnosioce inicijative.

"Na taj način bi se došlo do najoptimalnijeg rješenja", rekao je Rastoder.

Milorad Vuletić iz Demokratske partije socijalista (DPS) kazao je da je dobro što je predlog zakona o amnestiji knonačno u skupštinskoj proceduri.

On je rekao da amnestija nema veze sa izborima.

"Da se ne bi čekalo na izbore i da ne bi bilo suvišne priče DPS će podržati predlog u načelu, uz prostor za podnošenje amandmana", naveo je Vuletić.

Član Odbora Slaven Radunović je kazao da je inicijativa ozbiljna jer je potpisalo više od 20 hiljada građana.

Radunović iz DF je ocijenio da amandmani koje je podnio Damjanović mijenja suštinu predloženog zakona, i da će zbog toga predstavnici Fronta biti uzdržani

"Nije korektno da vršima kvalitativne korekcije predloga više od 20 hiljada ljudi, jer oni možda ne bi podržali nešto drugo. Treba da se izjašnjavamo o predlogu kako ga je incirila grupa građana, ako imamo suviše sugestija onda treba da ga odbijemo", rekao je Radunović.

On je ocijenio da amandmani koje je podnio Damjanović mijenja suštinu predloženog zakona, i da će zbog toga predstavnici Fronta biti uzdržani.

Damjanović je kazao da su njegovi amandmani plod kontakata sa svim poslaničkim klubovima.

"Otvoren sam za dalje intervencije svih partija, kako bi se došlo do krajnjeg teksta koji će uvažiti ustavnost i zakonitost", rekao je on.

Galerija

Bonus video: