Saslušanje ministra Boškovića krajem jula

U program aktivne politike zapošljavanja uključeno je 88 lica pripadnika RAE populacije
2 komentar(a)
Predrag Bošković, Foto: Savo Prelević
Predrag Bošković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.07.2013. 15:59h

Odbor za ljudska prava i slobode će krajem mjeseca saslušati ministra rada i socijalnog staranja Predraga Boškovića povodom realizacije strategije za trajno rješavanje pitanja raseljenih i interno raseljeih lica. Tu odluku Odbor je donio danas i predstavlja, kako je rečeno, dio redovnih aktivnosti tog tijela.

Na odboru je usvojena informacija o implementaciji Strategije za poboljšanje položaja RAE populacije u Crnoj Gori 2012-2016 godine. Prema riječima pomoćnika ministra za manjinska prava, Sabahudina Delića niska ekonomska moć, nizak stepen obrazovanja, mali broj upošljenih sa ostacima etničkih stereotipija ali i sam život Roma produkuju to da se romska populacija nalazi na marginama društvenog zbivanja u Crnoj Gori.

Ipak, iako je primijećen porast broja romske i egipćanske djece u predškoskom vaspitanju i iznosi 13.81 odsto, to je, kako ističe Delić, jako nisko. Međutim, i na državnom nivou taj broj je nizak i iznosi 26.65 odsto.

“Povećanje u odnosu na predhodne godine je vidljivo i prisutnotnost romske i egipćanske populacije u pretškolskom vaspitanju iz godine u godinu je veće što rezultira i prisutnošću u školskom vaspitanju”, ocijenio je Delić.

Tako je u toku 2012/13 godine u osnovnim školama bilo 1853 romska i egipćanska đaka, što je u odnosu na 2005. godinu povećanje od 350 odsto.

On je naglasio da je u toku prošle godine u program aktibvne politike zapošljavanja uključeno je 88 lica pripadnika RAE populacije.

Članovi odbora su usvojili izvještaj o radu Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore za prošlu godinu i konstatovali da se od Centra, sa malo sredstaca koja su mu namijenjena, nije moglo očekivati više. Oni su zaključili da je ovo tijelo neophodno, kako bi se očuvao identitet manjinskih naroda.

Bonus video: