Viceadmiral Dragan Samardžić u posjeti Kosovu

"Komandant KSF-a upoznao je viceadmirala Samardžića sa organizacijom, misijama i zadacima Kosovskih Snaga Bezbjednosti"
9 komentar(a)
Dragan Samardžić, Foto: Ministarstvo odbrane
Dragan Samardžić, Foto: Ministarstvo odbrane
Ažurirano: 17.07.2013. 15:35h

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore viceadmiral Dragan Samardžić boravio je 15. i 16. jula, u prvoj zvaničnoj posjeti Republici Kosovo. Tom prilikom, Načelnik Generalštaba susreo se sa komandantom Kosovskih Snaga Bezbjednosti - KSF general-potpukovnikom Kadrijem Kastratijem, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Admiral Samardžić je na početku razgovora čestitao generalu Kastratiju rezultate koji su postignuti u izgradnji sposobnosti KSF-a i pozitivne ocjene dobijene od strane Sjevernoatlantskog Savjeta - NAC i generalnog sekretara Anders Fog Rasmusena.

"Komandant KSF-a upoznao je viceadmirala Samardžića sa organizacijom, misijama i zadacima Kosovskih Snaga Bezbjednosti, kao i prioritetima u narednom periodu. Takođe, general Kastrati prezentovao je viceadmiralu Samardžiću potencijalne modele saradnje sa Vojskom Crne Gore", piše u saopštenju Ministarstva.

Admiral Samardžić istakao je posebno zadovoljstvo povodom činjenice da na Konferenciji glavnih podoficira A5 inicijative, koja se održava u Podgorici, prvi put za istim stolom sjede predstavnici Vojske Srbije i Kosovskih Snaga Bezbjednosti, i iskazao očekivanje da će sve oružane snage regiona, ubuduće, biti faktor mira i stabilnosti i pokretač brojnih zajedničkih inicijativa, koje će doprinijeti izgradnji povjerenja i sposobnosti regiona da se suprotstavi savremenim bezbjednosnim izazovima.

Sagovornici su se saglasili da bi bilo vemoa značajno da se KSF uključi u aktivnosti regionalnih bezbjednosnih inicijativa, posebno u vidu učešća u zajedničkim vježbama.

Dogovoreno je da težište buduće saradnje predstavlja obuka, edukacija i razmjena iskustava u razvoju operativnih sposobnosti dviju oružanih snaga, pri čemu je general Kastrati iskazao posebno interesovanje za saradnju u oblasti obuke ronilačkih jedinica, pilota helikoptera, podoficirskog sastava, kao i izgradnji sposobnosti za reagovanje u vanrednim situacijama.

Kako su kazali iz Ministarsva, admiral Samardžić, u sklopu posjete, obišao je Komandu za obuku i doktrinu KSF, gdje je upoznat sa programima obuke, a imao je priliku da posjeti i nove vojnike Kosovskih Snaga Bezbjednosti, koji su regrutovani iz manjinskih naroda i nalaze se na bazičnoj obuci.

Načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore primio je i ministar Kosovskih Snaga Bezbjednosti Agim Čeku i tom prilikom razgovarano je o bezbjednosnoj situaciji u regionu, te mogućim oblicima dalje saradnje.

Bonus video: