Građanska alijansa: Loše stanje u zdravstvu traje već godinama

“Crna Gora nema niti je ikada imala jasnu politiku kada je neonatologija u pitanju kao ni cijeli set mjera koji prate ovaj segment”
57 pregleda 0 komentar(a)
Klinički centar, bolnica, KBC, Foto: Vesko Belojević
Klinički centar, bolnica, KBC, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 17.07.2013. 13:55h

Crna Gora hitno mora da formira ekspertsku grupu za unapređenje kvaliteta zdravstvene njege majki i djece, koju će činiti stručnjaci za akušerstvo i neonatologiju, ocijenili su u Građanskoj alijansi (GA). Studija Unapređenje kavaliteta perinatalne energije, koja je rađena za potrebe Ministarstva zdravlja, pokazala je da je kvalitet njege majki, novorođenčadi i djece u pet crnogorskih porodolišta često ispod standarda, posebno u dijelu informisanja, komunikacije, povjerljivosti i holističke njege. Koordinator programa vladavine prava u GA, Zoran Vujičić, kazao je agenciji MINA da loše stanje u crnogorskom zdravstvu “nije od juče” i da se sistemski provlači dugi niz godina. On je ocijenio da je izvještaj pokazatelj realnog stanja.“Crna Gora nema niti je ikada imala jasnu politiku kada je neonatologija u pitanju kao ni cijeli set mjera koji prate ovaj segment”, rekao je Vujučić.Rad ekspertske grupe, čije formiranje predlaže Vujučić, mora biti zasnovan na međunarodnim EBM standardima. “Glavni prioriteti su protokoli i standardi za upravljanje normalnim porođajem, njega zdrave novorođenčadi”, kazao je on.

“Glavni prioriteti su protokoli i standardi za upravljanje normalnim porođajem, njega zdrave novorođenčadi”, kazao je Vujičić

Bonus video: